Een beeld van de vorige editie van de Zinneke Parade, in 2018

Zinneke Parade trekt na vier jaar opnieuw door Brussel

© Belga
19/04/2022

Na een afwezigheid van vier jaar wordt er op zaterdag 14 mei om 15 uur opnieuw een Zinneke Parade gehouden in het centrum van Brussel. Het thema van de tweejaarlijkse folkloristische stoet is dit jaar trompe l'oeil, gezichtsbedrog. Zo hopen de honderden deelnemers de kijklustigen langs de kant opnieuw te verrassen.

Door corona kon de vorige editie van de Zinneke Parade in 2020 niet doorgaan. Het thema voor de editie van 2022, trompe l'oeil, werd dat jaar gekozen door de Brusselaars.

De 17 zinnodes, de groepen die meelopen in de stoet, kregen daardoor wel meer dan voldoende tijd om hun installaties en choreografie volledig op punt te zetten.

Aan de Zinneke Parade nemen in totaal 1.150 personen deel, onder wie 115 artiesten. Ze komen van over het hele land.

'Verenigend en tikje brutaal'

"De goesting om feest te vieren en samen dingen te doen is beslist geen illusie, maar de vrucht van veel inzet en koppigheid, van een behoefte om te lachen en de boel op te schudden. De Zinneke Parade is veerkrachtig, verenigend, een tikje brutaal maar bovenal vol van leven," klinkt het bij de organisatoren.

De Zinneke Parade legt het accent op het artistiek werk met kwetsbare personen en creëert een bewustzijn rond de rol van het individu in de samenleving en de publieke ruimte.

Het thema zal dit jaar verder verkennen hoe we tijdens de afgelopen crisisperiode allemaal afhankelijk zijn van elkaar en hoe we het sociale en maatschappelijke weefsel kunnen herdenken.

De eerste parade trok in 2000 door Brussel, in het kader van Brussel als culturele hoofdstad van Europa.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni