After Images: beelden die op je netvlies branden

Sam Steverlynck
© Agenda Magazine
22/05/2011
België staat bekend als een van de landen met het grootste aantal privé-verzamelaars per vierkante kilometer. Jammer genoeg blijven nogal wat van hun kunstschatten verborgen voor het grote publiek. "After Images" – momenteel te zien in het Joods Museum van België – brengt nu een aantal topwerken samen uit die privécollecties.

Het gaat om werken van Amerikaanse kunstenaars die een reflectie bieden over het na-effect en de overvloed van beelden. Zeer geslaagd is de video "Killed" van William E. Jones waarin archieffoto's van de Great Depression voorbijflitsen terwijl een zwart punt in de foto steeds groter wordt en uiteindelijk het hele beeld inneemt, om vervolgens weer te krimpen. De thematiek van beeldovervloed die uiteindelijk leidt tot verblinding wordt hier mooi uitgebeeld.

Ernaast hangt een knappe Baldessari waarvoor de kunstenaar een geometrische figuur heeft geschilderd over een oude film still. Zo wordt de afbeelding gedeeltelijk onleesbaar en de interne beeldcompositie blootgelegd. Wat verderop hangt een werk van Christopher Wool, een kunstenaar die schilderijen maakt waarin hij de traditionele verfborstel combineert met spuitbus, prints en andere technieken.

Ook Kerstin Brätsch werkt met verschillende lagen, een manier om de beeldovervloed gestalte te geven. Ze beschildert lagen plastiek die ze boven elkaar weergeeft. Het resultaat is een soort palimpsest, een middeleeuws handschrift waarin de uitgewiste lagen nog herkend kunnen worden.

After Images vertrekt vanuit een boeiend concept en kan uitpakken met een aantal knappe werken die op intelligente wijze met elkaar communiceren. De tentoonstelling is opgebouwd uit verschillende ensembles waar betekenisclusters op associatieve wijze worden samengebracht. Hoewel niet alle werken en verbanden even duidelijk zijn -een zaaltekst of woordje uitleg zou hier geen overbodige luxe zijn - is het een indrukwekkende en ge(s)laagde tentoonstelling.

> 28/08/2010, di > zo 10 > 17.00
€ 5/8
Joods Museum van België, Miniemenstraat 21, 02 512 19 63

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni