Belgische modeontwerpers palmen Bozar in

© Ronald Stoops

In het Paleis voor Schone Kunsten gaat vrijdag de tentoonstelling "De Belgen. Een onverwacht modeverhaal" van start. Ze belicht het werk belicht van een honderdtal Belgische designers, van de eerste pioniers tot de nieuwe generatie. Het is de centrale tentoonstelling van een zomer vol mode in Brussel.

De expo is een coproductie tussen Bozar en het Brusselse mode- en designcenter MAD.

Uiteraard komen de Antwerpse Zes met onder meer Dries van Noten, Walter Van Beirendonck en Ann Demeulemeester aan bod, net als creaties van Martin Margiela, A.F. Vandevorst en Raf Simons. De tentoonstelling zet verder het belang van de Belgische modescholen en het opkomend talent in de verf.

Tegelijkertijd lopen ook andere mode-expo's in Bozar. Bellissima (tot 6 september) toont aan de hand van vijf topjurken hoogtepunten van de Italiaanse mode uit de periode 1945 tot 1968. Achter de vijf iconische jurken ontdekt men de geschiedenis van de Italiaanse mode, cultuur en industrie. Speciaal voor de tentoonstelling bouwde Bozar een Wonderkamer met indrukwekkende vitrines en poppen.

Auteur Jean-Philippe Toussaint schreef de bezoekersgids voor de tentoonstellingen, waarin feit en fictie over de ontwerpers zich vermengen. Opvallend zijn ook drie foto's van modeontwerpster Vivienne Westwood, die zich op 68-jarige leeftijd naakt liet fotograferen door de Duitser Juergen Teller, die eerder ook samenwerkte met Björk en Yves Saint Laurent.

Een tweede reeks tentoonstellingen gaat op 24 juni van start in Bozar rond hedendaagse kunst. Centraal staan de kleurrijke installaties in de solotentoonstelling van de Belgisch-Kameroense kunstenaar Pascale Marthine Tayou die inzoomen op thema's als het milieu, sociaal onrecht, de multiculturele identiteit en onze consumptiemaatschappij.

Daarnaast staan ook de Young Belgian Art Prize (met beloftevolle namen uit de Belgische kunstscene), Making a difference / A difference in making (over 3D-design) en de solotentoonstelling van de in Syrië geboren Armeense kunstenaar Mekhitar Garabedian op het menu.

'De Belgen' in Bozar

5 juni > 13 sept.

Bozar

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Platenzaken: 'Vinylfreaks zijn een trouw publiek, die komen terug'
  • Brussel als zomerse pop-upstad
  • Kenza Isnasni, 18 jaar na de moord op haar ouders
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Á 92 ans, Jacqueline Mesmaeker fait l'objet d'une rétrospective
  • Superjazzfestival op je scherm
  • Musea gooien deuren weer open
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement