Collages van Lance Letscher in Galerie Pascal Polar

De Amerikaan Lance Letscher kiest er in tijden van Photoshop resoluut voor om collages te maken volgens de oude knip- en plakformule. Momenteel is zijn werk te zien bij Pascal Polar.

Letscher bedient zich van bronmateriaal dat opzettelijk gedateerd is, zoals kinderboeken uit de jaren 1950 en '60, educatieve werken, fragmenten van oude reclameboodschappen of tekstpagina's uit vergeelde romans. Maar ook karton komt veelvuldig in zijn collages voor. Zo werkt hij vaak met dikke reepjes karton die hij bovenop elkaar plaatst. Daardoor krijgen zijn collages volume en reliëf, een effect dat jammer genoeg verloren gaat in reproducties.

Een van de knapste werken op de tentoonstelling bij Galerie Pascal Polar is I want to be an architect. Het werk slaagt erin de dagdroom van een jongetje te visualiseren en te vertalen naar een dynamische compositie. Onderaan in beeld zien we het jongetje, wiens lichaam en hoofd als het ware gevormd worden door een draaikolk aan bouwstenen, machines en huizen. Hij zit duidelijk met zijn hoofd in de wolken. Het werk roept een nostalgisch, ietwat naïef tijdsbeeld op waarin het geloof in de (technische) vooruitgang nog niet geschaad is.

De collage met de veelzeggende naam Little difficulty bestaat uit een reeks gestapelde blokken die een rebus lijken te vormen. Lock out werkt volgens een vergelijkbaar principe maar roept dan weer een gevoel van gevangenschap op door de rasterstructuur, terwijl Hen house drama een wirwar van elkaar overlappende kooien weergeeft. Met Big hammer benadert Letscher de spontaniteit van de art brut, outsiderkunst al dan niet gemaakt door mensen met een geestelijke stoornis.

Hoewel Letscher zich uitdrukt met recyclagemateriaal, beschikt hij duidelijk over een eigen signatuur. Met een beperkt arsenaal aan middelen slaagt hij er mooi in een eigen wereld vorm te geven.

wanneer: > 6/11/2010, di > za 14 > 19.00
waar: Charleroisesteenweg 108
contact: 02-537.81.36

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Vakantie in eigen stad: 40+ staycation tips
  • Openluchtzwembaden: 4 tips voor verkoeling
  • Wandelen langs de Vijvers
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement