De fotograaf in Le Corbusier

Heleen Rodiers
© Agenda Magazine
08/05/2013
Le Corbusier is zonder twijfel één van de invloedrijkste architecten van de 20ste eeuw. Tal van tentoonstellingen hebben al heel wat facetten van het oevre van Le Corbusier belicht. The constructed image: Le Corbusier and photography belicht voor het eerst zijn relatie met fotografie.

Le Corbusier (geboren Charles-Edouard Jeanneret 1887-1965) wordt onder architecten bewonderd en zelfs aanbeden. De grootvader van het modernisme heeft onnoemelijk veel realisaties op zijn naam staan. Zijn oeuvre telt meer dan 300 ontwerpen van kleine vakantiehuisjes tot hele steden. Hij heeft vierendertig boeken geschreven, gaf lezingen, interviews en ontwierp en passant ook nog meubelen, deed aan beeldhouwen, hanteerde het schilderspenseel en fotografeerde. Waar haalde hij de tijd?

De naar Parijs uitgeweken Zwitser had nog een ander belangrijk talent. Le Corbusier was een gewiekste zelfpromotor. Zijn publiek imago was even gecultiveerd als dat van een rockster. Daar zorgde zijn trademark look wel voor: altijd strak in het pak, een ronde bril met zwart, hoornen montuur en strikje.

Dat fotografie een krachtig medium is om je imago in de verf te zetten en je werk te verspreiden had Le Corbusier al gauw in de smiezen. Hij bouwde zijn imago op met de hulp van verschillende gerenommeerde fotografen waaronder Fred Boissonnas, Lucien Hervé en René Burri maar zelf was de architect ook een verwoed fotograaf.

Zijn verhouding tot fotografie vormt de rode draad in de tentoonstelling die ter gelegenheid van de 125ste verjaardag van de architect door het Musée des Beaux-Arts in zijn geboortestad La Chaux-de-Fonds in Zwitserland wordt opgezet. Het leven en werk van de architect wordt geschetst aan de hand van foto's die hij zelf maakte of liet maken. The constructed image: Le Corbusier and photography is opgevat als een reis in zes etappes: een fotografische biografie, zijn geheime reisfoto's, de manier waarop hij fotografie gebruikte voor promotionele doeleinden, zijn publicaties, een overzicht van de monumentale beelden in zijn gebouwen en een hedendaagse interpretatie van het werk van Le Corbusier.

Een reis in beelden
De eerste etappe is gewijd aan het leven van Le Corbusier. We krijgen heel wat foto's te zien van Le Corbusier die poseert voor zijn maquettes, ontwerptekeningen of samen met klanten en zakenlui. Vanaf de jaren 1920 houdt Le Corbusier zich meer en meer bezig met de wanneer waarop zijn werk aan het publiek wordt gepresenteerd. Hij neemt fotograaf Lucien Hervé onder de arm als zijn persoonlijke fotograaf. Nu staat Hervé bekend als autonome kunstenaar maar zo zag Le Corbusier het helemaal niet. Zo schreef hij aan Hervé: "U vergeet dat niet u maar ik degene ben die de huizen ontwerpt en bouwt, en kritiek en lof oogst."

'Een geheime fotograaf' brengt een selectie uit de duizenden beelden die de architect maakt in zijn lange carrière waaronder heel wat reisfoto's maar ook een hele reeks vormenstudies. Zo zien we de vorm van een visserssloep op het strand van Le Piquey later opduiken als het dak van de kapel van Ronchamp.De volgende stap brengt ons bij het gebruik van fotografie in de publicaties die Le Corbusier naliet. Hij kiest zelf het formaat, de kwaliteit van het papier, het lettertype, de illustraties en de verzorgde lay-out.

In een volgde gedeelte wordt het belang van de fotografie voor Le Corbusier weerspiegeld in de monumentale afdrukken die hij integreert in zijn gebouwen. Opvallend zijn de fotofresco's die hij laat aanbrengen in het Zwitsers paviljoen in de Cité Universitaire in Parijs en de fotocollage -geïnspireerd op het Russisch Constructivisme- die hij ontwierp in het Pavillon des Temps Nouveaux op de Wereldtentoonstelling van 1937, eveneens in de lichtstad.

Het laatste gedeelte is weggelegd voor hedendaagse fotografen die de erfenis van Le Corbusier kiezen als onderwerp. Deze foto's laten zien hoe de architectuur van de architect door jaren heen is geëvolueerd. Vooral de serie 'Een Zwitserse Utopie in Punjab' van Thomas Flechtner valt op.

The constructed image: Le Corbusier and photography leert ons dat er meer zit achter de man met vlinderdas. Le Corbusier was naast een geniaal architect ook iemand die fanatiek zijn public relations wist te verzorgen.


The constructed image: Le Corbusier and photography
> 6/10, di > vr 12 > 18.00, w-e 10.30 > 18.00, CIVA, Kluisstraat 55, Elsene. 02-642.24.50. www.civa.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni