De kinderkoppen van Ingrid Godon in 'Ik wou'

"Als kind al was ik enorm gefascineerd door die grote portretten in ovalen lijsten op de slaapkamer van mijn grootouders. 'Wie zijn die mensen?' vroeg ik me af. Wat voor leven hebben ze geleid? Ik werd werkelijk in die beelden gezogen, ze deden mijn verbeelding op hol slaan", vertelt tekenares Ingrid Godon over de reeks van 33 portretten die ze maakte voor haar boek Ik wou.

"Maar de eigenlijke trigger kwam er met de ontdekking van het werk van de Waalse fotograaf Norbert Ghisoland. Die heeft in zijn studio in de Borinage heel veel portretfoto's gemaakt van gewone mensen die een zwaar leven in de mijnstreek leidden. Voor de foto zijn ze allemaal mooi opgedirkt. Maar achter de façade zie je de verweerde koppen, handen als schoppen, een krampachtige houding. Je voelt gewoon de hardheid van die levens. De spanning die daarvan uitgaat, die ontroerde me mateloos."

Zo vertelt tekenares Ingrid Godon over de reeks van 33 portretten die ze maakte voor haar boek Ik wou. Een opmerkelijk boek dat eind 2011 verscheen, en waarbij elk portret vergezeld is van de mijmerende, introspectieve woorden van Toon Tellegen.

De originele tekeningen van Godon reizen al enige tijd als mini-expo door Vlaanderen. Dankzij boekhandel Le Wolf zijn ze nu ook in Brussel te bewonderen.

Ingrid Godon is een gevestigde naam in de wereld van het prentenboek en de kinderliteratuur. Actief sinds 1981 maakte ze furore met prentenboeken als Wachten op matroos, of de Nellie & Cezar-reeks.

Met Ik wou breekt ze op een bijzonder geïnspireerde manier met haar traditie van lachende, vrolijke kindergezichten in warme kleuren. Een ommetje naar Le Wolf zeker waard!

Ingrid Godon: ik wou
wanneer
: tot 1 april 2013, dinsdag > zaterdag van 10 > 18.00 uur (signeersessie 16/3, 16 > 17.00)
waar: LE WOLF, Violetstraat 18-20, Brussel, 02-512.12.30, info@lewolf.be, www.lewolf.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Anima: het kleurrijkste filmfestival van Brussel
  • Arlo Parks: the voice of a generation
  • Walking: Holding
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement