De meesterwerken van Elsene

© Henri de Toulouse-Lautrec, 1893
We hoorden onlangs nog iemand zeggen dat de Belgische musea slechts weinig werken van Duitse meesters bezitten en zelfs helemaal geen werk van de beroemde Albrecht Dürer. Wel kijk: het Museum van Elsene bezit een alleraardigste pentekening van een ooievaar van de hand van Dürer. Ze is er momenteel te zien in de tentoonstelling Van Dürer tot Jan Fabre. Meesterwerken.

De tentoonstelling Van Dürer tot Jan Fabre is een speciaal geval. Het is een tijdelijke tentoonstelling met werken uit de permanente collectie van het museum, dat nog steeds niet al haar geheimen heeft prijsgegeven.

Het Museum van Elsene bezit een vermaarde collectie beeldende kunst waarin alle grote Belgische en Europese kunststromingen uit de negentiende en twintigste eeuw vertegenwoordigd zijn - van het realisme, het impressionisme, het neo-impressionisme, het expressionisme en het surrealisme tot de moderne en hedendaagse kunst. In de zalen van het museum is altijd een selectie van die werken te zien in aanvulling op de tijdelijke thematentoonstellingen - momenteel het zeer interessante Paul Delvaux. De bronnen van het oeuvre.

Maar er zijn ook altijd heel wat topwerken uit de collectie afwezig omdat ze voortdurend worden uitgeleend aan musea overal ter wereld. Speciaal voor Van Albrecht Dürer tot Jan Fabre zorgde het Museum van Elsene er echter voor dat alle topwerken weer een tijdje samen thuis zijn. Een unieke kans dus om de grandeur van de collectie naar waarde te kunnen schatten. James Ensor, Henri de Toulouse-Lautrec, Gustave Courbet, Theo Van Rysselberghe, Constant Permeke, Gustave De Smet, Pierre Alechinsky, Auguste Rodin, Francis Picabia, Pablo Picasso, René Magritte, Joan Miró, Ann Veronica Janssens: hun werk is allemaal vertegenwoordigd in de opgefriste zalen.

De doeken zijn opgedeeld volgens thema's: (zelf)portretten, genrestukken, stillevens, landschapsschilderijen... Goed voor een grondige inleiding tot de kunstgeschiedenis, maar vanwege de lokale herkomst van veel schilderijen ook voor een blik op het historische Brussel. Geweldig is het schilderij van Henri Van Seben waarop de vijvers van Elsene ijsvrij worden gemaakt. Ook Van Rysselberghe schilderde de vijvers, maar dan bij nacht, met de Heilig Kruiskerk op de achtergrond.

waar: > 16/1/21010, di > zo, 11.30 > 17.00
tickets: €5/7
waar: Museum van Elsene, Jan van Volsemstraat 71, Elsene
info: 02-512.64.21

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Vijf maanden na de vechtpartij in Blankenberge
  • De vaccinatiestrategie in Brussel ontleed
  • Heyvaertwijk: 'Autohandel zo diep in binnenstad is achterhaald'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Choreograaf Wim Vandekeybus: 'Streaming moet meer zijn dan slechte cinema'
  • Jazz: Naima Joris zingt verdriet van zich af
  • Art & my career: visual artist Olivia Hernaïz
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement