De vijf hoeken van de wereld: Vietnamese keteltrommels in KMKG

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
14/05/2011
Wist u dat de meest voorkomende achternaam in de gemeente Elsene Nguyen is? Dat komt omdat deze Vietnamese naam door heel veel Vietnamezen gedragen wordt, maar toch ook omdat er in Elsene heel wat uitgeweken Vietnamezen en nakomelingen van Vietnamezen wonen.

Zo werden met name de wijken rond het Klein Zwitserlandplein sinds het einde van de jaren zestig opgezocht door Viëtnamezen die hier aan de ULB kwamen studeren. Ook in Brussel-Stad, waar de straten rond de Sint-Katelijnestraat ons eigen "Klein Azië" vormen, komt de naam Nguyen veel voor. Al heet de bekendste Brusselaar met Vietnamese wortels, de chef van het geprezen restaurant Little Asia, dan weer Truong Thi Quyen.

Wat misschien minder bekend is dat de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) over een grote en bijzondere collectie Vietnamese kunst beschikken. De grootste verzameling bronzen en ceramiek van de wereld (buiten Vietnam) is er te zien. Vooral de stukken die dateren van voor 1300 zijn van hoogstaande kwaliteit: wapens, sieraden en trommels uit de oude Dong Son-cultuur en topstukken uit de graftombe van Van Lam Thuong uit het begin van onze tijdrekening.

Keteltrommels
De stukken werden door de Belgische amateurarcheoloog Clément Huet opgegraven tussen 1912 en 1938 en in de jaren 1950 door de KMKG aangekocht. Zeker de grote bronzen keteltrommels trekken de aandacht. Wat de functie ervan was is niet helemaal zeker. Wellicht hadden ze een ceremoniële functie, maar misschien ook een militaire. U vindt ze in de mooie zalen met de collecties met kunst- en gebruiksvoorwerpen uit Zuidoost-Azië, die de KMKG vorig jaar na drie jaar renovatie opnieuw toegankelijk maakte.

Jubelpark / Cinquantenaire Museum

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo , De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni