Design Vlaanderen gul met prijzenpot Henry van de Velde

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
12/01/2011
De Vlaamse Oscars voor design staan weer uitgestald. Diane Steverlynck, die zopas haar atelier van Anderlecht naar Vorst verhuisde, kreeg de prijs Jong Talent. Naast textieldesign is de ontwerpster, bekend van haar peepshowgordijn, bedreven in het ontroeren. Dat bereikt ze door in kleine objecten en verfijnde materialen eenvoud én kracht te beklemtonen.

In het Vlaams parlement zijn dinsdag de Henry van de Velde Awards & Labels 2010 uitgereikt. Vier grote prijzen werden toegekend: voor jong talent (aan Diane Steverlynck), loopbaan (Marc Van Hoe), bedrijf (Curana) en publiek (radiator 'Play' van Jaga). Aanvullend komt daar de Ovam Ecodesign Award Pro 2010 bij, voor een product dat volop in gebruik is op de markt. Die prijs ging naar Beltag, een combinatie van product en dienstverlening ontwikkeld door Pars Pro Toto (beltag.com). Beltag biedt tags aan in de vorm van sleutelhangers , stickers en kleding- en bagagelabels. Op de tag staat een code waardoor de eigenaar zijn verloren bezit kan opsnorren op de site. Een handige brug tussen verloren en gevonden voorwerpen, dus.

Verder kregen gebruiksvoorwerpen een Henry van de Velde-kwaliteits­label, omwille van hun vernieuwing en meerwaarde op de markt. Deze editie werden er maar zeven objecten bekroond; er hadden nochtans 132 ontwerpers en bedrijven een product ingediend. Kwaliteitslabels waren er voor de mobiele harde schijf CLS van Sylvain, het omkeerbare peuterbord 'Diabolo' van Koert Vanoverbeke (Hoppop), het tapijt 'Grand prix' van Bart Goderis (BIC Carpets), verlichting van Bart Lens (Eden Design), de kapstok 'Souffle' van Miel Cardinael en Sven Goemaere (Am) en de modulaire vitrinekast 'Sanaa' van Pieter Lesage en Alexander Crolla (Meyaert Glass Engineering). Alle prijsbeesten staan geëtaleerd in de Lokettenzaal, en zijn zeker een ommetje waard.

De grote jongens (en dames) van de designwereld scoorden dan weer bij de Henry van de Velde Prijzen. Het werk van Diane Steverlynck (dianesteverlynck.be) krijgt een mini­retrospectieve. Steverlynck volgde textielontwerp aan La Cambre en maakte deel uit van de pas uit elkaar gevallen designstudio Atelier A1 (dat zes Brusselaars groepeerde). Ze kreeg de prijs Jong Talent. Het geëtaleerde begint bij haar vernuftige textielcreatie 'Borderlines', een textielrol (in geweven, wit polyester) waaruit makkelijk een tafelkleed (of verschillende kleine) en servetten kunnen worden geknipt. In 'Borderlines' zijn met de lasersnede uitsparingen gemaakt die je eenvoudig met de schaar kunt volgen. Daardoor verkrijg je een doek op (eigen) maat zonder veel snit-en-naadgedoe.

Ook het succesgordijn 'Points de vue' (foto) stamt uit Steverlyncks beginperiode (2005), waarin ze de lasersnede inventief toepaste. Steverlynck ontwierp 'Points de vue' voor de groepstentoonstelling Inside out in Amsterdam. Ze wou de grote vitrine op zo'n manier aankleden dat het interieur tegelijk verscholen en deels zichtbaar bleef. De passant kreeg de mogelijkheid om discreet naar binnen te gluren door de gaatjes in de stof: biechtstoelvoyeurisme of peepshowdoorkijk.

De nieuwste creatie van Steverlynck is 'Double' (2009), een ovale spiegel waarbij eerst het glas werd geslepen en achteraf pas de spiegelverf is aangebracht. "Ik probeer verschillen­de technieken uit op verschillende materialen met specifieke eigenschappen," verklaart Steverlynck. "Een Frans producent zal de spiegel op de beurs van Milaan tonen, al bestaan er al exemplaren van (bij Verzameld Werk in Gent en bij Valerie Traan in Antwerpen, JMB)." Voor alle duidelijkheid: Veerle Wenes van Valerie Traan zat in de jury van de Labels, niet van de Awards. Verder toont Steverlynck veel gebruiks­accessoires als een taboeret (Japanse fabrikant), magneetjes die ze maakte voor de Bozar Shop, en haar 'Book marks' in de vorm van een uitvergrote paperclip. Steverlynck: "Naast textiel, dat door zijn structuur als weefsel heel complex en gelijktijdig sterk is, zoek ik de eenvoud en lichtheid in andere materialen op. Ik maak er dingen mee die aantrekken. Dingen die door hun materiaal en eenvoud de verstilling en het uitgepuurde tonen. Misschien is dat weglaten van het overdadige wel typisch Belgisch."

De prijs voor Loopbaan voor de 65-jarige Marc Van Hoe (marcvanhoe.be) is een hart onder de riem voor de textielindustrie en weefselontwerpers. De jury, die Van Hoe looft om zijn vakmanschap en pedagogische drive, vatte zijn levenswerk samen als: 'Hij is textiel.' Curana (curana.com), dat sinds 1946 fietsonderdelen als spatborden, kettingkasten en bagagedragers produceert, kreeg de prijs Bedrijf 2010, omdat het België als hoogtechnologisch fietsland op de kaart zet. Bij de vorige tentoonstelling van de Henry van de Velde Prijzen (ja­nuari 2010) mocht de bezoeker een Publieksprijs 2009 toekennen. Die is nu bekend: hij gaat naar de veelkleurige radiators 'Play' van Jaga (jaga.be). Ook op de nu lopende tentoonstelling mag u weer stemmen voor een publieksprijs.

----------------

Henry van de Velde Awards & Labels 2010, nog tot en met 26 februari tentoongesteld in De Loketten van het Vlaams parlement, IJzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel. Gratis, van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur. Meer op www.designvlaanderen.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Expo

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni