Designed in Brussels schrapt Londen

© BARTOLOMEO LA PUNZINA
De Brusselse designers die in 2010 dankzij 101% Designed in Brussels een promotioneel duwtje kregen op de beurzen van Stockholm, Milaan en Londen, waren enthousiast. Het nieuwe vijftal, zopas voorgesteld om in 2011 ons designtalent te vertegenwoordigen, moet het (voorlopig?) met minder doen. Deelname aan 100% Design Londen valt weg.

Voor het vijfde jaar op rij staan vijf Brusselse designers een heel jaar in de kijker in het programma 101% Designed in Brussels. Ze krijgen steun van Designed in Brussels en zijn pleegmoeder Brussels Export, de dienst Buitenlandse Handel van het Brussels Gewest.

De formule gaat nu al vijf jaar mee en werd positief onthaald door de geselecteerde participanten aan de buitenlandse beurzen. Vorig jaar kregen Nathalie Dewez, Lhoas & Lhoas, Hugo Meert, Chevalier-Masson en Jean-François d'Or met hun deelname een forse duw in de rug. De stand die ze met vijf designers deelden, bleef in 2010 niet onopgemerkt op de Stockholm Furniture Fair (februari), het Salone del Mobile in Milaan (april) en 100% Design in Londen (september). Daardoor werd ook in eigen land de lens meer op hun werk gericht.

Dat een stand - met tastbare objecten en contacten met agenten en producenten - wel wat opbrengt, hoeft geen tekeningetje. Succes laat zich afmeten aan 'lanceringskansen' en 'productie-interesse', zeker ook uit het buitenland. De resultaten voor de acties van Designed in Brussels zijn te becijferen. Nathalie Dewez kreeg de Best New Product Award (voor haar 'Linea light') op de prestigieuze Londense designbeurs (september 2010). Een Engelse fabrikant neemt eerstdaags Dewez' verlichting in productie. Een ander voorbeeld is het nieuwe designlabel Kazaar, dat het rangeer-bureau-rek van Lhoas & Lhoas in zijn startcollectie opneemt. En keramiekontwerper Hugo Meert verleidde gigant Serax met zijn drinkbeker 'Wash me' en de vaas 'Triple lait'. Ook het duo textielontwerpers van Chevalier-Masson won aan zelfvertrouwen en naamsbekendheid dankzij de beurzen, en zelfs Jean-François d'Or (Ligne Roset, Domani, Cinna, Jongform), bekroond met een Henry van de Velde Label, was op zijn manier enthousiast over de impact van het Brusselse project. Kortom: de internationale stands van de selecte groep Brusselse ontwerpers, editie 2010, hebben vruchten afgeworpen.

Nu wordt, in deze economische en financiële crisistijden, het budget van Brussels Export gekortwiekt voor de sector design, meubelen, mode & accessoires en luxeproducten - net nu Dieter Van Den Storm als artistiek directeur aantreedt en er zich kansen aandienen (zoals de bouw van het Huis voor Mode en Design). Van Den Storm blijft vertrouwen in het project 101% Designed in Brussels, en hij heeft vijf nieuwe namen klaar om mee uit te pakken. "Het zou zonde zijn als we Londen, een van de grootste designbeurzen én makkelijk bereikbaar, dit jaar zouden verliezen. Het maakt een derde van de promotie uit die de designmarkt nodig heeft, gewoon om besparingsredenen van hogerhand."

Alexandra Lambert, diensthoofd bij Brussels Export en verantwoordelijk voor de design- en modesector, nuanceert: "Mijn departement moet het inderdaad met een derde van het geld van 2010 doen, maar waar Londen in september wegvalt, zullen we eind december Hongkong in de plaats krijgen, wel met een platform voor 'Belgische' designers."

De lichting 2011 werd vorige week voorgesteld. Het is een evenwichtig samengesteld en multidisciplinair gezelschap geworden. Twee gevestigde waarden nemen het voortouw: (interieur)architect Benoît Deneufbourg (b.dnb designStudio), die interieuraccessoires en meubilair ontwerpt, en Julien De Smedt (JDS Architects), die zowel in Kopenhagen als Brussel een studio heeft en internationaal furore maakt. Daar komt de verbrusselde Fransman Julien Renault bij, die in het atelier van Sylvain Willenz werk(te) en al op Interieur Kortrijk present was. Ook nummer vier, industrieel designer Vanessa Hordies, viel in Kortrijk op met haar eindwerk 'Veilleuse' voor de designersschool EPFL van Lausanne. Corentin Dombrecht (van La Cambre) is de vijfde laureaat, en hij zorgt voor een ludieke, kunstzinnige noot, bijvoorbeeld met zijn stereoboxen 'Megaphones'.

Een algemene voorstelling van hun loopbaan en plannen is te zien op de expositie die Designed in Brussels in zijn galerie in de Lakensestraat houdt. Daar is ook de afsluittentoonstelling van de vijf designers die in 2010 op de buitenlandse meubel- en designbeurzen stonden. In de toekomst zal dit soort happening het startschot van de tournee zijn, en niet meer het afsluitmoment.
-----------------------------------------

101% Designed in Brussels 2010-'11, tot en met 3 februari te zien bij Designed in Brussels, Lakensestraat 99, 1000 Brussel, www.designedinbrussels.be of 02-218.01.40

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

BRUZZ Magazine
deze week
 • De jachthaven van Brussel: van de stad naar de oceaan
 • Welkom in Broksele, zusterstad van Brussel
 • Big City: Was Hoog-Vorst ooit een kasteelwijk?
 • Op twee wielen door de achtertuin van Brussel
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze week
 • Directie verlaat Joods Museum: 'Antisemitisme fors toegenomen'
 • Le virus n'a pas arrêté le street art
 • Filosoof Bleri Lleshi: 'Wie geen strijd voert, zal niets veranderen'
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement