F1425 FABRE Laughter and bread mirror

Expo Jan Fabre: tussen kunst en kitsch

Sam Steverlynck
© Agenda Magazine
06/05/2014

Jan Fabre mag dan een permanente installatie hebben in het Museum voor Schone Kunsten, eigenaardig genoeg had hij al lang geen galerietentoonstelling meer in onze hoofdstad. Daar komt nu verandering in met de expo die Daniel Templon aan zijn werk wijdt.

De Antwerpse kunstenaar/theaterman toont in Galerie Daniel Templon onder andere een nieuwe video (Do we feel with our brain and think with our heart?) waarin hij de vooraanstaande Italiaanse neurofysioloog Giacomo Rizzolatti interviewt. Die staat bekend als de ontdekker van spiegelneuronen die empathie mogelijk maken.

Zodoende ontspint zich een niet oninteressant gesprek over ons brein, empathie, imitatiegedrag en onze reactie op kunstwerken. Tijdens het gesprek hebben beide heren een geel hoedje op waaraan elektronen vastzitten. Geleidelijk aan beginnen ze steeds meer symptomen te vertonen van testaapjes, waarbij ze bijvoorbeeld vlug stukken fruit naar binnenwerken.

De video past binnen eerdere dialogen die Fabre in een absurde setting uitvoerde. Zo duwde hij samen met Peter Sloterdijk en antropoloog Dietmar Kamper een gigantische mestbal voort. Of hield hij, verkleed als kever, een gesprek met de Russische kunstenaar Ilya Kabakov op het dak van een skyscraper in New York.

De rest van de expo bestaat dan weer uit beeldhouwwerken en tekeningen die eveneens over het brein gaan, volgens Fabre ‘het meest sexy lichaamsdeel.’ In een achttal sculpturen in kraakwit Carrara-marmer geeft Fabre de hersenen weer. Die worden nu eens bedekt met een spin, dan weer een banaan, bloem of nootjes – elementen die Rizzolatti gebruikt voor zijn experimenten - en vervolgens met alle andere mogelijke insecten en soorten fruit.

Hoeveel variaties kan je blijven maken op hetzelfde thema? Dat is een vraag die Fabre en zijn assistenten zich wellicht ook hebben gesteld, aangezien ze ook nog eens een brein met daarin een schaar en kurkentrekker uitvoeren in ander materialen (onder andere silicone). Dat laatste werk wordt nog eens hernomen als gigantisch sculptuur in marmer.

Alsof dat niet genoeg is, toont de kunstenaar ook nog de voorbereidende schetsen. Fabres manier om de spiegelfunctie van het brein te ‘onderzoeken’ is wel heel vrijblijvend. En vormt bovendien een gratuite vorm van surrealisme die al gauw voorspelbaar wordt.

In de video heeft Rizzolatti het over de manier waarop ons brein reageert op goede en slechte kunst. Benieuwd wat de resultaten zouden opleveren na een bezoek aan deze expo….

Jan Fabre: do we feel with our brain and think with our heart?

data: > 31/5, di > za van 11.00 > 18.00

waar: Galerie Daniel Templon, Veydtstraat 13A, Sint-Gillis, 02-537.13.17

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni