Fin-de-Siècle Museum in zicht

An Devroe
© Brussel Deze Week
16/02/2011
Over een jaar opent het Fin-de-Siècle Museum zijn deuren. Na de oprichting van het Magritte Museum is dat een volgende stap in de reorganisatie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB).

De sectie Moderne Kunst moet voor de herstructurering een jaartje dicht. De KMSKB proberen van de sluiting van de collecties van de twintigste en eenentwintigste eeuw een deugd te maken door in het voorjaar alvast een selectie naar het Taipei Museum of Fine Arts in Taiwan te laten reizen.

Daarnaast wordt er ook begonnen met het programma België, cadavre exquis, waarbij mensen van buiten het museum een reeks tentoonstellingen zullen organiseren, volgens de surrealistische techniek van de 'toevallige aaneenschakeling'.

Beginpunt 1868
Over een jaar krijgen de moderne collecties dan een vaste stek in een multimediaal fin-de-sièclemuseum met als beginpunt 1868, toen de kunstkringen met de oprichting van de Société Libre des Beaux-Arts het debat over het modernisme in België lanceerden.

Eindpunt van het parcours is de art-nouveaucollectie Gillion-Crowet, die het Gewest in depot zal geven. Daartussen zullen de bezoekers volgens algemeen directeur Michel Draguet ondergedompeld worden in wat Brussel rond de voorlaatste eeuwwisseling tot het kruispunt van creatieve krachten maakte: "Charles de Coster en het ontstaan van een nationale literatuur, de herontdekking van de primitieven, Rops en Baudelaire, de sociale kunst, het impressionisme, het symbolisme in de literatuur en in de schilderkunst, Péladan en het idealisme, de sierkunsten van Brussel tot Nancy, de Wagneriaanse Muntschouwburg, Brussel hoofdstad van de art nouveau, Spilliaert, Minne, Maeterlinck, de eerste Latemse school..."

Ondertussen hoopt het museum al sinds 2006 op uitbreiding voor de moderne en hedendaagse kunst. Mogelijkheden zijn de voormalige winkelruimten Vanderborght aan de Schildknaapstraat (het huidige Dexia Art Center in het centrum van Brussel), of een nieuw, hedendaags gebouw dat voor Draguet een echt referentiepunt moet worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie