Gilbert & George: Met vlag en wimpel

© Gilbert & George
Bozar pakt uit met een selectie van maar liefst 85 werken uit Jack freak pictures, de fotoreeks van het Britse kunstenaarskoppel Gilbert & George die vorig jaar al gedeeltelijk te zien was in Galerie Baronian_Francey.

De Britse excentrieke kunstenaars Gilbert & George leerden elkaar in 1967 kennen op de Saint Martin's School of Art in Londen. Op een druk bijgewoonde artist talk in het Paleis voor Schone Kunsten verleden jaar, vertelden de kunstenaars in hun gebruikelijke, droogkomische stijl hoe ze er scheef werden aangekeken. In de hoogdagen van het strakke, non-narratieve minimalisme figureerden de kunstenaars opzettelijk in hun kunstwerken. Zo voerden ze zich in The singing sculpture (1969) - ondertussen een hedendaagse klassieker - op als een levende sculptuur, gekleed in pak en bolhoed, met paraplu in de hand.

Meer dan veertig jaar later vormen ze nog steeds het onderwerp van hun kunst, zoals blijkt uit hun ambitieuze project Jack freak pictures. In de 153 met de computer bewerkte foto's die glas-in-loodramen oproepen, verschijnen de kunstenaars midden in een overdonderend patchwork van geometrische patronen, details en kleuren. De vlag van het Verenigd Koninkrijk (de Union Jack, waarnaar de titel van de tentoonstelling verwijst) is met zijn historische en symbolische connotaties de rode draad doorheen de reeks, en wordt zowel formeel als inhoudelijk onderzocht.

De fotocyclus - die kan gezien worden als een roman in verschillende hoofdstukken - vormt zowel de synthese als het hoogtepunt van de onderwerpen die het duo de afgelopen veertig jaar heeft aangehaald, zoals liefde, dood, seksualiteit, religie en (nationale) identiteit. De kunstenaars slagen erin om met een beperkt arsenaal van terugkerende motieven (medailles, amuletten, bomen, bakstenen, stadskaarten van Oost-Londen, patronen van de Union Jack, zelfportretten) een eigen iconografie te creëren. De cyclus is zowel opzettelijk ouderwets - door het stereotiepe, victoriaanse beeld van Engeland - als hedendaags door de actuele onderwerpen en de allerlaatste technologie.

Jack freak pictures is visueel en inhoudelijk verbluffend. Het is een monumentale staalkaart van beelden en emoties die zowel de ervaring van het moderne, grootstedelijke leven vat als de eeuwige condition humaine.

wanneer: 29/10/2010 > 23/1/2011, di > zo 10 > 18.00 (do > 21.00)
ticket: € 8/10

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Philippe Close (PS): 'De stad mag een beetje punk zijn'
  • RWDM vs Union: de terugkeer van de Zwanzederby
  • 'Drugsbeleid in Brussel lijkt te escaleren'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Quatre Bruxelloises réécrivent l'histoire du hip-hop
  • Het creatieve label achter Stromae blaast tien kaarsen uit
  • The late drawings of artist Philippe Vandenberg at Bozar
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement