KVS-expo haalt internationale pers

De passage van de Vlaamse schouwburg KVS in de Europawijk, in het kader van hun derde stadsfestival Tok Toc Knock, gaat niet onopgemerkt voorbij. Met name het museum over de geschiedenis van de EU dat kunstenaar Thomas Bellinck er installeerde, de Domo de Europa Historio in Ekzilo, wordt in verschillende Europese media uitvoerig becommentarieerd.

Het Huis van de Europese Geschiedenis in Ballingschap is een geslaagd kunstproject, waar je best met zo weinig mogelijk voorkennis naartoe trekt. Bellinck vertelt in het museum de geschiedenis van het Europese project op een zeer aparte manier: er wordt vanuit de toekomst op teruggeblikt door de vrienden van een herenigd Europa, die na de grote recessie en de implosie van de EU in het jaar 2018 in ballingschap verkeren. De teksten in het museum zijn opgesteld in vier talen: het Nederlands, het Frans, het Engels en het Esperanto.

Het museum blijkt de KVS uitzonderlijk veel internationale belangstelling te bezorgen. Heel wat Europese correspondenten en verslaggevers kwamen ondertussen een kijkje nemen: het persagentschap Agence France Presse, de tv-stations NOS, France 3, en ook de Tsjechische televisie. De Engelse krant The Guardian wijdde op 9 mei, de dag van de opening en tevens de Europese feestdag, een lang artikel aan de tentoonstelling die ze a "clever attempt to document the EU's current woes" noemen.

Ook andere kranten prijzen de plausibiliteit van Bellincks toekomstvoorspellingen en de impact van zijn genuanceerde commentaar. Het online magazine voor Brusselse expats Internal Voices publiceerde een lang en gedetailleerd interview met Bellinck, het Spaanse La Vanguardia wijdde eveneens een hele pagina aan de fascinante exposición, en het Oostenrijkse Die Presse ziet het museum als een voorlopig alternatief voor het echte Europamuseum dat over enkele jaren in het Eastmangebouw in het Leopoldpark moet komen. Ook een journaliste van de Kroatische krant Vecernji list maakte een lang verhaal over haar enigszins verwarrende bezoek aan het museum. Ondertussen lieten ook een aantal prominente Europese politici verstaan dat ze het museum willen bezoeken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

BRUZZ Magazine
deze week
  • Het clandestiene café: verboden avond aan de toog
  • De geldstromen van We Love BXL blootgelegd
  • Dalende verkoop dwingt chocolatiers om creatief te zijn
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Françoiz Breut: Brusselse popbricoleur in Vlaamse velden
  • United Fashion Festival: la mode, aussi, se remet en question
  • Naomi 'Namglam' Waku: makeup is an art form
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement