Marcel Pinas, Surinaams kunstenaar in residentie aan de VUB

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
28/03/2012
Voor het tweede jaar op rij heeft het KultuurKaffee een artiest in residentie uit Suriname, een voormalige Nederlandse kolonie. Marcel Pinas neemt het in zijn kunstwerken op voor de meest kwetsbaren in de maatschappij. Op donderdag 29 maart vindt de vernissage plaats in KK Gallery.

Het Wereld Economisch Forum nomineerde Marcel Pinas onlangs als 'Young Global Leader', een erkenning voor jongeren die zich op een bijzondere manier inspannen voor de maatschappij. Pinas werkte van 15 februari tot eind maart aan La liberté PRK no??? ('vrijheid waarom niet?), twee installaties en een documentaire. "Kunst is voor mij een uitlaatklep om aan te kaarten wat er gebeurt in de wereld. Want hoe je het draait of keert, wij zijn allemaal mee verantwoordelijk," zegt Pinas.

Hij heeft in het KultuurKaffee een installatie gemaakt van 32 lichamen, een mix van skeletten en bodybags . Gedurfd en aangrijpend. "Die bodybags zijn het gevolg van onze handelingen, maar wij staan er niet bij stil. Er sterven dagelijks onschuldige mensen in Nigeria, in Congo, door handelingen die wij ondersteunen. Met dit kunstwerk wil ik de wereld een spiegel voorhouden, want onze levenswijze berokkent al die schade," vertelt Pinas. "Wel gek dat de westerse manier van leven gepromoot wordt als maatstaf voor de derde wereld, terwijl de mensen daar er de dupe van zijn."

Pinas is vooral bekend van zijn werk ter ondersteuning van de Marron-gemeenschap in Suriname, een minderheid van afstammelingen van vrijgevochten slaven. Het woord marron komt van cimarrones , vrijgevochten vee. "Het is een zwarte minderheid die zwaar gemarginaliseerd wordt, en dat aanvaard ik niet. Ik vind het vooral belangrijk dat de Marrons hun geschiedenis kennen: ze hebben zich vrijgevochten, hebben gestreden voor de afschaffing van de slavernij, voor de onafhankelijkheid van Suriname en voor democratie. Ze moeten dus trots zijn op hun verleden. Door hun cultuur beter te kennen, staan ze sterker in hun schoenen."

Met zijn kunst wil Pinas een stem geven aan de gemarginaliseerden, ook in Brussel, waar hij erg geraakt werd door de situatie van de sans-papiers . "Ik heb hen geïnterviewd zodat het publiek weet hoe mensen zonder papieren denken, wat er in hen omgaat. Hoe komt het zo ver dat ze hier belanden?"

Marcel Pinas is niet bang om tegen schenen te stampen. Zijn installatie Staatsolie bestaat uit een olievat van de Nederlandse multinational Shell dat overloopt van de menselijke beenderen. "Multinationals die alle grondstoffen uit de grond pompen, brengen ze vooruitgang? Is dit een vorm van ontwikkeling? Voor een selecte groep wel, maar het gros blijft met lege handen zitten."

-----------------------------------
Ontmoeting met Marcel Pinas op donderdag 29 maart om 18 uur, vernissage om 19.30 uur, gevolgd door een dubbelconcert van de Surinaamse bands Lobi Firi en Kara Dara om 21 uur.
De expo loopt van 2 tot en met 26 april in het KultuurKaffee, Triomflaan 6, 1050 Elsene, www.kultuurkaffee.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Expo , Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni