Minder bezoekers maar meer lezers voor Muntpunt

© Martin Pulaski

Bibliotheek Muntpunt heeft cijfers bekend gemaakt over de het bibliotheekbezoek in 2018. Daaruit blijken twee belangrijke tendensen: De bibliotheek kreeg minder bezoekers over de vloer, maar heeft wel meer actieve leden.

617.437 bezoekers kreeg de bibliotheek vorig jaar over de vloer. In 2017 waren dat er nog 636.532. Een lichte daling dus van net geen drie procent. "We zien dat er vooral in de zomermaanden veel minder bezoekers en uitleningen geweest zijn" legt Eva Drees van Muntpunt uit. "De warme zomer zit daar ongetwijfeld voor iets tussen en bovendien hadden we toen naast de bib onze Leesstraat. Wie daar naartoe kwam is niet meegeteld."

Ook het aantal uitgeleende boeken daalde licht. In 2018 werden iets meer dan een half miljoen (500.265) boeken ontleend. Een daling van net geen 2 procent tegenover de 510.072 ontleende boeken het jaar voordien. Het populairste boek in de bibliotheek was, zoals eerder bericht, het eerste deel uit de trilogie De moord op de commendatore van Haruki Murakami.

Bigger picture

Wat wel stijgt zijn het aantal actieve leden van de bibliotheek. Muntpunt rekent je als actief lid van zodra je één uitlening gedaan hebt. Dat aantal gaat dus omhoog, van 18.611 in 2017 tot 19.462 vorig jaar, een stijging van ongeveer vijf procent. Het is al het vijfde opeenvolgende jaar dat de bibliotheek meer actieve leden weet aan te trekken.

De cijfers lijken dus licht te schommelen, Al benadrukken ze bij Muntpunt dat het telkens maar om kleine verschillen gaat. "Als je naar de bigger picture kijkt, blijven de cijfers eerder stabiel." Sinds 2015 haalt Muntpunt inderdaad meestal iets meer dan 600.000 bezoekers, rond de 500.000 uitleningen en steeg het aantal actieve bezoekers op vier jaar tijd met 36 procent. Van 14.267 naar de huidige 19.462.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?