Museum der Letteren wil open boek zijn

An Devroe
© Brussel Deze Week
22/02/2012
Het Museum der Letteren en Manuscripten wil bruisen: dat maakt een propvol programma voor 2012 amper vier maanden na de opening wel duidelijk.

Het jongere broertje van het Parijse Musée des Lettres et Manuscrits is zo zichtbaar, en daardoor ook zo onweerstaanbaar, een brievenmuseum, dat de vertaling naar letterenmuseum wat geforceerd overkomt. In het pas bekendgemaakte programma zijn dan ook een reeks briefvoorlezingen opgenomen. De brieven van onder anderen Gustave Flaubert, Colette, Marcel Proust en Antoine de Saint-Exupéry worden in de originele versie voorgelezen. Van Gogh komt aan bod bij de (Franstalige) conferenties, net zoals Leonardo da Vinci of de surrealisten. Enkele tweetalige conferenties zijn er toch ook te vinden: over Jean Cocteau, honderdvijftig jaar Les misérables van Victor Hugo en Hugo Claus.

Het museum toont documentaires over Victor Hugo, Pierre Alechinsky en René Magritte, en voor de langere adem zijn er grotere en kleine tentoonstellingen. Eind februari komt er al een expositie over Maurice Maeterlinck waar u een blik kunt werpen op de manuscripten van L'oiseau bleu of La mystique flamande.

In de lente passeren alle personaliteiten die van Brussel een kunsthoofdstad maakten, de revue in de expo Van Victor Hugo tot René Magritte. Je hebt de bannelingen, zoals Baudelaire en Hugo, de schrijvers die met Brussel opgroeiden, zoals Michel de Ghelderode, Marguerite Yourcenar en Amélie Nothomb, en de avant-gardisten van Brussel Les XX met stichters als Ensor en Khnopff. Het was op een van hun salons dat Van Gogh zijn enige werk tijdens zijn leven verkocht, 'De rode wijngaard', aan de Brusselse impressionistische schilderes Anna Boch.

Het Café de la Renaissance, nu Taverne du Passage, dat net als het museum in de Sint-Hubertusgalerijen ligt, was de verzamelplaats voor de Cercle Artistique et Littéraire. Nu worden hun brieven hier bewaard, vroeger liepen Baudelaire, Victor Hugo, Apollinaire en Verlaine hier gewoon rond. Ook Brel, CoBrA, de striptekenaars en de surrealisten zetten Brussel op de kaart. Het fenomeen van het surrealisme raakte zelfs bekend door een briefwisseling van Paul Nougé en anderen.

Een latere tentoonstelling is gewijd aan De surrealistische vonk, en er volgen er nog over Verlaine/Rimbaud en Hugo Claus.

Elke schoolvakantie zijn er workshops in het Nederlands en Frans die de jeugd weer willen leren schrijven. Er is keuze uit spijkerschrift, hiërogliefen, paleografie of het alfabet ontdekken. Voor de adolescenten is een eerste reeks educatieve boekjes verschenen, met brieven uit de Eerste Wereldoorlog en de verlichting, of brieven van musici, uitvinders en kunstenaars.

-------------------
Meer informatie en reserveren op 02-514.71.87 en www.mlmb.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni