Niet enkel België heeft een striptraditie

Dat België de Europese Unie voorzit merk je niet alleen aan de regelmatige verkeersellende. Je merkt het ook aan de werken die het Belgisch Stripcentrum tentoonstelt. Tot begin maart is er een selectie te bewonderen van de ‘crème de la crème van de Europese productie van de voorbije honderd jaar’.

Het gaat om originele platen van bekende pagina's, rariteiten en zeldzame werken uit privé-collecties. Onder de vele pronkstukken bevinden zich een pagina uit het Suske en Wiske-album Op het eiland Amoras (1947) van Willy Vandersteen en een schets voor de Kuifje-strip De juwelen van Bianca Castafiore (1961) van Hergé. De grote namen verdringen elkaar. Waar eerst gekeken? Naar Asterix en Obelix die het piratenschip enteren in het album Het eerste legioen van Albert Uderzo en René Goscinny? Of naar V die met een dirigeerstokje fascistisch Londen wakker bombardeert in het verfilmde meesterwerk V for vendetta van de Britten David Lloyd en Alan Moore, Hugo Pratt, André Franquin, Hermann, Edgar P. Jacobs, Peyo en François Schuiten hangen broederlijk naast Marc Sleen, Jef Nys, de Roemeen Puiu Manu, de Spanjaard Ruben Pellejero en de Italiaan Vittorio Giardino.

Uiteraard heeft niet elk land de rijke striptraditie van Frankrijk of België. Maar er is altijd wel iemand door het stripvirus gebeten. Thorgal en De Chninkel zijn getekend door de Pool Grzegorz Rosinski. De Deen Peter Madsen illustreert Scandinavische legendes en sprookjes van Hans Christian Andersen. Igor Kordey emigreerde na het uiteenvallen van Joegoslavië naar Canada en tekende een poos voor de bekendste uitgeverijen van comics: Dark Horse en Marvel. Sinds zijn terugkeer naar Kroatië werkt hij samen met de Franse uitgeverij Delcourt. Schatten vind je in heel Europa.

wanneer: > 6/3/2010, di > zo 10 > 18.00
waar: Belgische Stripcentrum, Zandstraat 20
contact: 02-219.19.80, visit@stripmuseum.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Philippe Close (PS): 'De stad mag een beetje punk zijn'
  • RWDM vs Union: de terugkeer van de Zwanzederby
  • 'Drugsbeleid in Brussel lijkt te escaleren'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Quatre Bruxelloises réécrivent l'histoire du hip-hop
  • Het creatieve label achter Stromae blaast tien kaarsen uit
  • The late drawings of artist Philippe Vandenberg at Bozar
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement