KMSK_hal

| Archiefbeeld

Nieuwe Brusselse tentoonstelling focust op Berlijn in de jaren 20

© Belga
04/10/2018

Berlijn tussen 1912 en 1932, dat is het thema van een tentoonstelling die vrijdag de deuren opent in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) in Brussel.

De tentoonstelling zet de schijnwerpers op een fascinerende periode in de geschiedenis. Berlijn werd in de 'roaring twenties' een moderne metropool. Een stad die zich aan een razend tempo ontwikkelde, en waar alles mogelijk leek, maar was ook een stad van extremen, waar peilloze armoede en een levensstijl vol liederlijkheid en exuberantie naast elkaar bestonden. Die enorme omwentelingen op sociaal, politiek en technologisch vlak weerspiegelden zich in het artistieke.

De bezoeker kan zich laven aan 200 werken van kunstenaars als Otto Dix, Ernst Ludwig Kirchner en Kazimir Malevich, maar ook Aleksandr Rodchenko, Max Beckmann en George Grosz. Meer dan 50 internationale musea, instellingen en privéverzamelaars leenden topstukken uit voor de tentoonstelling, die nog altijd past in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Ook de vele banden tussen de Belgische en Duitse kunstscène worden belicht.

Decadentie

Het resultaat is een expositie die een hele brok is en waar je best de tijd voor neemt. De tentoonstelling is chronologisch rond vier grote thema's georganiseerd: het ontstaan van de avant-garde in Berlijn voor de Eerste Wereldoorlog, het revolutionaire denken en de utopieën die daarop volgden, de mythe Berlijn en tenslotte de op hand zijnde crisissen gevolgd door het loden gordijn dat hierdoor over het artistieke Berlijn valt en zich vertaalt in het op de zwarte lijst zetten van bepaalde kunst en het klasseren van diezelfde kunst als gedegenereerd ('entartete Kunst') volgens de nazistische terminologie.

De kunstwerken tonen ellende en decadentie, laveren tussen realiteit en illusie, en balanceren tussen idealistische droom van revolutie en sarcastische kritiek op de naoorlogse maatschappij. Als bezoeker word je meegezogen in die cocktail vol tegenstellingen. Er zijn trouwens niet alleen schilderijen, maar ook beeldhouwwerken, tekeningen, foto's, films en architectuurelementen.
"Berlijn 1912-1932" loopt tot 27 januari 2019 in de KMSKB. Kinderen en jongeren onder de 19 mogen gratis binnen.

Meer info op www.fine-arts-museum.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Expo, Berlijn, roaring twenties

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni