Once upon a Castle: geschiedenis van een sprookjeskasteel

Goed weer, slecht weer... met een bezoek aan het kasteel en het domein van Gaasbeek kun je alle kanten op. Een picknick in het park rond het kasteel is een aanrader, maar ook deze zomer loopt er in het kasteel zelf weer een tentoonstelling: Once upon a castle.

Once upon a castle is iets bescheidener van opzet dan de voorbije expo's Authors, met schilderijen van Sam Dillemans, of In between en richt zich weer op de geschiedenis van het kasteel zelf, dat al achthonderd jaar oud is. Zoals gebruikelijk volgt het publiek op eigen ritme een rondgang door de bemeubelde zalen op de verschillende verdiepingen van het kasteel. Die vertrekken worden nu extra opgeluisterd door performances, installaties, soundscapes, en licht- en schaduweffecten die het leven in het kasteel door de eeuwen heen evoceren.

Het geheel is een ontwerp van het Britse kunstenaarscollectief WildWorks, dat het gewoon is om op historische locaties te werken. De Belgische componist Jeroen D'hoe componeerde voor de gelegenheid een 'kasteelpartituur' en modeontwerper Tim Van Steenbergen leverde kostuums die mee de decors 'bevolken'. Zo gaat Once upon a castle op een poëtische manier, die met name aantrekkelijk is voor kinderen tussen vier en tien jaar, vooral in op het verhaal van Lamoraal, graaf van Egmont en het adellijke echtpaar Paul en Marie Arconati Visconti.

De graaf van Egmont leefde in het kasteel van Gaasbeek net voor hij samen met de graaf van Horne in 1568 door hertog Alva op de Grote Markt in Brussel onthoofd werd voor zijn rol in de opstand tegen de Spaanse overheersers. Dat feit wordt door de tentoonstellingsmakers bijvoorbeeld belicht met een rouwbed waarop een schilderij van de vermoorde graven en een heleboel 'onthoofde' rozen te zien zijn. In verschillende kamers begeleiden een aantal acteurs de bezoekers. Zo worden die bezoekers in 'De zaal van Europa' uitgenodigd om als Europees heerser de landstreken van het continent onder elkaar te verdelen als stukken taart. Zo gaat het verder langs engelen en demonen, schilderijen en vergezichten, spiegeleffecten en vreemde geluiden, tot in de privévertrekken van markiezin Arconati Visconti, de laatste bewoonster van het kasteel.

Once upon a castle

data: > 9/11, di > zo: 10 > 18.00

tickets: €8/10 (-18: €1; -7: gratis)

waar: Kasteel van Gaasbeek, Kasteelstraat 40, Gaasbeek, 02-531.01.30

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
 • Is Brussel een wetteloze stad?
 • Geen alcohol meer drinken is een trend
 • Christophe Coppens, nieuw bij Natan
 • Dominique Deruddere over 'The Chapel'
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze maand
 • A dip into Bluai's dreamy indie rock world
 • Géraldine Tobe: portrait d'une jeune femme en feu
 • 'De acht bergen' van Charlotte Vandermeersch en Felix Van Groeningen
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement