Passa Porta Festival: nieuwsgierige letteren

Rachida Lamrabet is een van de Brusselse namen op het Passa Porta Festival. Ze legt, samen met vier schrijfsters en een illustrator, de 300-jaar oude roman Robinson Crusoe op de rooster.

Het tweejaarlijkse Passa Porta Festival heeft zijn volledige programma bekendgemaakt. Van 28 tot en met 31 maart tovert het internationale literatuurhuis Passa Porta Brussel helemaal om in een plek waar je de ene literaire ontdekking na de andere kan doen.

Literatuur als een ontdekkingsreis: dat is het prikkelende uitgangspunt van het tweejaarlijkse Passa Porta Festival. Het literatuurfestival presenteert niet alleen grote namen als Ali Smith, Jonathan Coe of Ilja Leonard Pfeijffer, maar geeft ook ruimte aan jonge schrijvers, literaire performances en graphic novels... véél graphic novels.

Robinson Crusoe

Passa Porta zit stevig verankerd in de Antoine Dansaertstraat, en de boekenfan zal het geweten hebben. Stedelijkheid is een uitgangspunt voor deze editie, in al haar complexiteit. "Schrijvers zijn uitstekende waarnemers van de actualiteit. Na lange observatie en reflectie brengen zij vaak complexe realiteiten op een bevattelijke en intelligente manier onder woorden," klinkt het bij Passa Porta.

Jonathan Coe en Ali Smith gaan dieper in op de impact van de Brexit, beide auteurs lezen voor uit hun romans waarin de nakende scheiding tussen Groot-Britannië en de Europese Unie een promnente rol speelt. Smith stelt op het festival ook in wereldpremière haar politieke roman Spring voor. Reni Eddo-Lodge, nog een Britse, spreekt zich uit over racisme, net zoals de Brusselse schrijfster en activiste Rachida Lambrabet. Zij legt samen met illustrator Shamisa Debroey en vier andere schrijsters het 300 jaar oude Robinson Crusoe op de rooster.

Winteruur

Literatuur zou niets zijn zonder de lezer en daarom krijgt die ook een prominente plaats op het festival. Er zijn speeddates, een bibliotheek van levende boeken en tv-maker en cabaretier Wim Helsen maakt een speciale editie van zijn programma Winteruur, waarin hij de festivalauteurs vraagt wat en hoe ze lezen.

Er zijn zowel dagpassen als weekendpassen die toegang bieden tot het hele festivalparcours. Voor de avondprogamma’s van donderdag 28 maart en vrijdag 29 maart zijn aparte tickets nodig.

> Passa Porta Literatuurfestival. Van 28/03 - 31/03
Verschillende locaties in de stad

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?