Sleeping Beauties: Naaktlopers in het kasteel van Gaasbeek

Sam Steverlynck
© Agenda Magazine
07/09/2011
De Amerikaan Spencer Tunick is wereldberoemd door zijn ‘tableaux vivants’ van honderden en soms zelfs duizenden naakten. Speciaal voor de groepstentoonstelling Sleeping beauties maakte hij foto’s van 804 naakten voor het kasteel van Gaasbeek.

Tunick gebruikte het kasteel van Gaasbeek als achtergrond voor foto's die worden getoond op de groepstentoonstelling Sleeping beauties. Daarvoor orkestreerde hij een reusachtig kussengevecht met naakten. Spencer Tunick: "De foto's werden genomen juist voor de zon opkwam. Dat zorgt voor zeer mooi licht. Het lijkt wel een dagdroom bij zonsopgang. Het heeft iets sprookjesachtigs."

Wat was uw eerste indruk toen u het kasteel zag?
Spencer TUNICK:
Ik was zeer onder de indruk. De kamers zijn fantastisch. Het houtwerk binnen is echt subliem en zeer fraai gerestaureerd. Je vindt er gelukkig ook weinig triviale zaken zoals billboards of panelen die je terug naar het heden brengen. De directeur van het kasteel houdt het authentiek zodat bezoekers zich in een andere tijd wanen.

In New York werd u meermaals gearresteerd voor openbare zedenschennis. Hebt u hier problemen ondervonden?
TUNICK:
Nee hoor. De politie sluit me hier niet op zoals in de VS maar komt me juist helpen. Het lokale politiekorps en zijn gezinnen heeft zelfs mee geposeerd! Ze vroegen wel of ik een grote sculptuur kon maken van een naakte vrouw in chocolade voor op het politiekantoor. Ik heb toegezegd maar moet nu nog wat sleutelen aan mijn beiteltechnieken. (Lacht) In Europa kan ik me focussen op mijn kunst zonder gearresteerd te worden zoals in New York. Nu, ik denk dat het beleid onder burgemeester Bloomberg er al meer voor openstaat. Dat was zeker niet het geval onder Rudolf Giuliani. Na mijn vijfde arrestatie had ik iets van: fuck it, ik ga naar Europa! Veel mensen denken dat de VS staat voor seksuele revolutie en een open geest. Dat is jammer genoeg niet het geval. Heel wat Amerikanen zien het lichaam alleen in termen van cartoons of pornografie.

Ervaart u ook culturele verschillen binnen Europa?
TUNICK:
Ja hoor. Het is bijvoorbeeld moeilijk om mensen naakt te laten poseren in Engeland. In Spanje is dat dan weer geen enkel probleem. (Lacht) Opmerkelijk is dat bijvoorbeeld mijn website heel wat bezoekers uit België telt, naast de VS en Japan. België is het vijfde land qua bezoekersaantallen. Belgen zijn blijkbaar zeer geïnteresseerd in mijn werk. In 2005 had ik een fotosessie in de Brugse binnenstad. Het was echt verschrikkelijk weer, met regen en storm. Toch kwamen er tweeduizend mensen opdagen. Dat was fantastisch.

Vanwaar uw fascinatie voor het naakte lichaam?
TUNICK:
Het naakte lichaam verandert de publieke ruimte voor een korte tijd en zorgt voor een nieuwe sfeer en betekenis. En dat niet alleen op het moment zelf, maar ook later wanneer mensen die foto's bekijken. De naakten vormen een dialoog met de ruimte waardoor die verandert. Die groep mensen wordt als het ware één groot lichaam. Het gaat zowel om macht als om kwetsbaarheid.

Wat is de grootste groep die u voor uw camera hebt gekregen?
TUNICK:
Mijn record is 18.000. Dat was in Mexico City. Het heeft daar echt iets teweeggebracht. De mensen hadden het niet langer over geweld en moord maar over het lichaam en kunst. Grootouders begonnen met hun kinderen te spreken over het lichaam. Dat was echt speciaal.

De vrijwilligers die voor u poseren krijgen ook een kopie van de uiteindelijke foto. Best wel genereus van u…
TUNICK:
In deze wereld waar alles te koop is, is het leuk om iets te ruilen. Om een kunstwerk in te wisselen voor een unieke ervaring. Kunstenaars gaan naar een schilderswinkel om hun materiaal te kopen. Mijn winkel is de stad en mijn munteenheid mijn kunst. Ik ben zeer blij dat men wil deelnemen aan het kunstwerk in plaats van er geld voor te vragen. Ik zou al die mensen trouwens niet kunnen betalen. Vergelijkbaar werk dat ik gaf aan modellen die eerder voor me poseerden werd later verkocht voor honderden en zelfs duizenden dollars! Het is een goede investering. Een goede raad aan verzamelaars: uit met die kleren!" (Lacht)

open: dinsdag > zondag van 10 > 18.00 uur
tickets: €7
adres: Kasteel van Gaasbeek Kasteelstraat 40, Gaasbeek, 02-531.01.45

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni