Stadsbiografen richten lens op Brussel met expo in De Markten

© Len Buggenhout/BRUZZ

In gemeenschapscentrum De Markten opent zaterdag de fototentoonstelling Brusseloscope van het amateurcollectief Stadsbiografie Brussel. Niet alleen toont de expo een heel divers beeld van Brussel, ze is ook het voorlopige eindpunt van een gezamenlijk leertraject dat de 17 fotografen het afgelopen jaar hebben afgelegd.

In het categoriseren van een fototentoonstelling als straatfotografie schuilt altijd een gevaar. Door het omvangrijke karakter van de term kent iedereen er immers een andere betekenis aan toe en wekt het bijgevolg ook andere verwachtingen op. 'Straatfotografie' dreigt zo een containerbegrip te worden, enkel nog te gebruiken als er geen beter alternatief voorhanden is.

Toch zijn er soms gelegenheden waarbij straatfotografie de lading wel perfect dekt. In Brusseloscope, de expo van de vereniging van amateurfotografen Stadsbiografie Brussel die zaterdag opent, krijgen we namelijk net dat voorgeschoteld: de diversiteit en het eclectische karakter van onze hoofdstad, zonder de pretentie een definitief portret te hebben gemaakt.

Tussen reportage en kunst
Op de tentoonstelling in De Markten is het werk te zien van zeventien fotografen uit Brussel en de Rand, met in totaal meer dan 170 foto's. In de benedenzalen is dat een persoonlijke selectie in de vorm van een minireeks van elk van hen. Van portretten en statische stadsbeelden bij valavond tot een reeks over de begraafplaats van Evere en een die focust op architecturale lijnen: de verhalen slingeren tussen sociaal-geëngageerde reportagefotografie en kunstbeelden.

Thematisch wordt het wel op de tweede verdieping. Alles daar staat in het teken van de Modelwijk in Laken, waar verschillende woonblokken op een kluitje niet minder dan 1.250 gezinnen huisvesten. We kijken binnen bij de bewoners, maken er kennis met de verschillende verenigingen en zien de alledaagsheid van het verticale dorp aan de rand van het stadsgewest. Het is aan de hand van al deze invalshoeken binnen hetzelfde thema dat de verscheidenheid van het gezelschap pas echt tot uiting komt.

Niet-academische fotografieschool
Brusseloscope is het eindpunt van een jaar waarin de amateurfotografen hun vaardigheden in groep verder hebben ontwikkeld. Elke zaterdagvoormiddag trokken ze er samen op uit om nieuwe plekken en wijken in Brussel te ontdekken, op woensdagavond ontmoetten ze elkaar dan voor praktische en technische workshops en om elkaars werk te becommentariëren.

Sinds een zevental jaar werkt Stadsbiografie Brussel zo jaarlijks aan een gezamenlijk project, met deze keer een ambitieuze expo in De Markten als resultaat. Naast de tentoonstelling, die twee weken te zien zal zijn, organiseert het gezelschap op 9 en 17 september nog twee geleide fotowandelingen doorheen de stad, telkens van 14 tot 16 uur, om geïnteresseerden vertrouwd te maken met straatfotografie.

> Brusseloscope. 02/09 > 17/09 (maandag & dinsdag gesloten; woensdag > vrijdag: 14.30 > 19.30; zaterdag & zondag: 10.30 > 18.30), De Markten, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Wat met Brussel? Onze toekomst in het nieuwe België
  • De nieuwe Begijn-hofkerk van Daniël Alliët
  • Nisma Alaklouk schreef 'Brusselse vrouwen'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Bad Boys for Life: Adil & Bilall take over Hollywood
  • The sound of the Belgian underground
  • Gudny Rosa Ingmarsdottir à fleur de peau
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement