1500 Tinus Vermeersch  Untitled, 2015, oil on panel, 32,5 x 41 cm

Tinus Vermeersch: Een jonge Vlaamse meester

ES
© Agenda Magazine
24/11/2015

Tinus Vermeersch maakt prachtige tekeningen en schilderijen waarmee hij meer lijkt aan te sluiten bij Bruegel of Bosch dan bij zijn tijdgenoten. Werk dat getuigt van een verbluffende techniek en ongebreidelde fantasie.

Het gebeurt niet elke dag dat je werk ziet van een jonge kunstenaar die je omverblaast en erin slaagt een eigen universum neer te zetten. Die ervaring hadden we toen we voor het eerst tekeningen zagen van Tinus Vermeersch. Sindsdien blijft hij gestaag, zich niet opjagend door het hectische ritme van de kunstwereld waarin opgefokte hypes elkaar in ijltempo opvolgen, werk maken dat hij mondjesmaat tentoonstelt.

Voor zijn nieuwe expo bij Hopstreet Gallery gaat Vermeersch een stap verder in zijn ondertussen bekende maar hoogstpersoonlijke stijl. Deze keer gebruikt hij echter geen tempera op papier, maar werkt hij met olieverf op houten panelen. Die prepareert hij minutieus met gesso, een artisanale techniek die al werd gebruikt door de oude meesters. Zijn olieverf voorziet hij achteraf nog van een laag vernis, wat de glanzende textuur verklaart.

Hij brengt twee nieuwe versies van zijn eerdere Tegumen-reeks, een afbeelding van een bizarre vorm die lijkt op een cocon, harnas of hooimijt. Maar voor het eerst introduceert hij ook personages. Uit wat zou kunnen doorgaan voor een bos verschijnt een figuur met een verwrongen gezicht, net zoals men soms in een wolkenpartij of rotsen bepaalde vormen meent te herkennen – zoals ook in zijn schilderij van een roodachtige rotsformatie waar je een vogelkop in kan zien. Zo introduceert Vermeersch enkele nieuwe elementen die ons soms, vaag als bij een droombeeld, doen denken aan dingen die we mogelijk al eerder zagen, ook al weten we niet meer juist waar.

Een figuur die lijkt op een hooimijt beschikt dan weer over benen, als een personage uit een hellevisioen van Bosch. De wanden van de galerie heeft Vermeersch gedeeltelijk in groen en kaki laten schilderen, kleuren die ook voorkomen in het palet van deze werken. Zo krijgt de kille white cube een meer intieme, warme sfeer zoals in een kabinet. Een uitnodiging om je helemaal onder te dompelen en te verliezen in dit fascinerende universum.

Tinus Vermeersch: Tussenstaat

data: > 19/12

waar: Hopstreet Gallery, Sint-Jorisstraat 109, Elsene

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni