Van bak op vier wielen tot lust voor het oog

Een auto is een bak op vier wielen waarmee je je snel van A naar B verplaatst. Tot je Galerie Champaka binnenwandelt. Daar worden tot 12 december werken tentoon- en te koop gesteld van Ever Meulen.

De vermaarde illustrator die bij zijn geboorte nog gewoon Eddy Vermeulen heette, is een autofanaat en verwerkt al een decennia of vier auto's in zijn bejubelde werk voor Humo, The New Yorker, de Brusselse cultuurtempels en vele anderen. Hij tekent geen 'bak op wielen'. Hij tekent wonderen van vernuft en schoonheid. Iconen met een eigen persoonlijkheid, een dynamiek die je geloof in de toekomst en de wetenschap herstelt. Toonbeelden van elegantie. Rondingen om bij weg te dromen. Vormen die verleiden. Zijn het nog wel auto's? In een mooiere wereld dan die van ons, met name die van Ever Meulen, wel. Niet dat alles er op wieltjes loopt. 'Skriek!' zegt de laagvlieger die tegen de muur botst. De Customagic is mooier dan het mooiste cruiseschip, of is het eerder een reusachtige jukebox op wielen?

Nodigen de wagens uit om in te stappen en de wereld te verkennen of zich in stijl naar de Rock Rally te begeven, versterker, saxofoon en gitaar in de koffer? Soms. Meestal houden ze zich niet bezig met verleiden, het avontuur wacht niet. De auto vliegt door de lucht, een hond met pijp aan het stuur. Het vervolg verzinnen we graag zelf. Kiest David Bowie op de poster voor Humo en Télé moustique uit 1980 als hij gedaan heeft met pronken voor de rode of de gele slee? De raket is al vertrokken, het lanceerplatform lijkt wel de Flagey-boot. We herkennen Amerikaanse sleeën, de Peugeot Lowrider en de mythische Citroën DS. De tentoonstelling Essence(s) stelt meer dan dertig van deze iconen voor. Ever Meulen laat ook de plannen en de schaalmodellen zien van de door hemzelf ontworpen auto's. De Nisiov was visionair. Verlaat je de galerie als autofanaat? Nee, maar misschien wel met een Ever Meulen onder de arm.

wanneer: > 12/12, ma > za 11 > 18.30, zo 10.30 > 13.30
waar: GALERIE CHAMPAKA, Ernest Allardstraat 27, Brussel
info: 02-514.91.52, sablon@galeriechampaka.com,

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
 • De jachthaven van Brussel: van de stad naar de oceaan
 • Welkom in Broksele, zusterstad van Brussel
 • Big City: Was Hoog-Vorst ooit een kasteelwijk?
 • Op twee wielen door de achtertuin van Brussel
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze week
 • Directie verlaat Joods Museum: 'Antisemitisme fors toegenomen'
 • Le virus n'a pas arrêté le street art
 • Filosoof Bleri Lleshi: 'Wie geen strijd voert, zal niets veranderen'
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement