Veilinghuis Lempertz verkoopt Russische ruimtecapsule

EVC
© brusselnieuws.be
23/04/2014

Het veilinghuis Lempertz brengt op 7 mei een wel heel origineel object onder de hamer: een ruimtecapsule uit het Sovjettijdperk. Die is te bekijken in een gerestaureerd art-nouveaugebouw in de Grotehertstraat. De kostprijs wordt geraamd op 2 miljoen euro.

Het Keulense veilinghuis Lempertz mist zijn entree in Brussel niet. Het veilinghuis, met vestigingen in Keulen en Berlijn, opent een nieuwe vestiging in Brussel. Meer bepaald in een nagenoeg volledig gerestaureerd art-nouveaugebouw in de Grotehertstraat, voorheen kunstgalerie Leroy Frères.

Blikvanger op de eerste veiling, die plaatsheeft op 7 mei om 18 uur, is de Vozvrashchayemyi Apparat (VA) Space Capsule. Meteen de eerste ruimtecapsule die ooit in Brussel is geland, meldt het veilinghuis Lempertz woensdag in een persbericht.

De capsule weegt om en bij de twee ton en is twee meter breed. Het is het enige ruimtetuig, naast de US Space Shuttle, dat verschillende keren de ruimte heeft bereisd.

De capsule dateert uit de Koude Oorlog. Ze maakte deel uit van het Russische Almaz-programma, een project om een bemand militair ruimtestation in een baan om de aarde te brengen.

De eerste testvlucht vond plaats op 17 juli 1977. De capsule bereikte de aarde op 17 augustus 1977.

Een andere niet-bemande vlucht vond plaats op 30 maart 1978 in het kader van de missie Cosmos 998. Daarbij maakte de capsule één vlucht rond de aarde. De capsule werd opnieuw gebruikt op 19 maart 1980 en op 7 juli 1982 voor landingen in open zee.

Naast de capsule verkoopt het veilinghuis ook twee kosmonautenpakken.

De capsule is vanaf vrijdag elke dag te bekijken in de Grotehertstraat 6. In de week van 10 tot 17 uur, in het weekend van 11 tot 16 uur. Gratis toegang.

Meer info over de capsule en de veiling vindt u hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni