The adjustment bureau

Mannen in maatpak waken erover dat alles volgens Het Plan verloopt. Met man en macht rukken ze uit om een politicus en een danseres uit elkaars buurt te houden. Naar een kortverhaal van Philip K. Dick (Blade runner) maar lichtvoetig, helder en onverbloemd romantisch.

Hoed u voor mannen in maatpakken met een stijlvolle hoed die doen alsof ze een boek lezen. Dat zouden wel eens adjusters kunnen zijn: een soort van engelen die erover waken dat alles volgens Plan verloopt. Wijkt iemand te fel af van de voor hem uitgestippelde route, dan grijpen ze in. Meestal volstaan kleine aanpassingen. Maar om de gedreven politicus David Norris (de betrouwbare Matt Damon) en sterdanseres Elise (de schattige Emily Blunt) uit elkaar te houden zijn de grove middelen nodig. Volgens het Plan horen ze géén koppel te vormen, maar de twee voelen zich tot elkaar aangetrokken als Tristan en Isolde en doen verwoede poging om hun lot te slim af te zijn. George Nolfi, scenarist van The Bourne ultimatum en Ocean's twelve, haalde de mosterd voor zijn regiedebuut bij een kortverhaal van Philip K. Dick (Blade runner, Minority report). Maar verwacht geen donkere, paranoïde scifi. The adjustment bureau is verrassend lichtvoetig en onverbloemd romantisch. Nolfi verliest zich niet in bravourescènes en ingewikkelde constructies. Door niet te veel uit te leggen en van de kijker te verlangen dat hij het bestaan van de bemoeizieke bewaarengelen aanvaardt, houdt hij de metafysische achtervolgingsromance kraakhelder. Daar valt wat voor te zeggen.

Te zien in Kinepolis en UGC

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Anima: het kleurrijkste filmfestival van Brussel
  • Arlo Parks: the voice of a generation
  • Walking: Holding
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement