Regisseur Frederike Migom houdt met Binti het bij de essentie: niemand is illegaal.

Review
Score: 3 op 5

'Binti': weerstaan is illegaal

Niels Ruëll
© BRUZZ
03/04/2019

In Binti worden een vader en zijn dochter met uitzetting bedreigd. Het thema blijkt helemaal niet te complex of te deprimerend voor een jeugdfilm. Binti is bijzonder enthousiasmerend.

Een gezellig kraakpand in de Koningsstraat in Brussel wordt abrupt binnengevallen door de politie. De twaalfjarige Binti en haar Congolese vader slaan halsoverkop op de vlucht. Ze beschikken niet over de juiste verblijfsdocumenten en willen niet uitgezet worden. Binti kent Congo niet eens. Ze is een bevlogen vlogster die met een Gents accent spreekt en droomt van roem.

Roméo Elvis

De voortvluchtigen vinden tijdelijk onderdak in de Vlaamse Rand: bij de elfjarige Elias, voorzitter en enig lid van de Red de Okapi Club. Binti’s plan om uitzetting te vermijden is simpel: haar vader aan zijn moeder koppelen.

Binti (de film en het personage) is zo zwierig en positief ingesteld dat je bijna niet durft te beginnen over kleine minpuntjes zoals bijvoorbeeld het gebrek aan variatie in de locaties. De sfeer zit helemaal goed, mede dankzij de efficiënte score van Le Motel, bekend als de beatmaker van Roméo Elvis.

Bebel Tshiani

Van het spelplezier en de naturel van de vier hoofdrolspelers krijg je het warm. Bebel Tshiani wervelt als wervelwind Binti. Haar vader in de film is ook haar vader in het echt: de geweldige muzikant Baloji. Het zou zonde zijn mocht hij de volgende jaren geen tijd vinden om nog vaker te acteren.

Frederike Migom

Binti is de eerste en hopelijk niet de laatste langspeelfilm van Frederike Migom. De regisseuse die eerder heel wat prijzen vergaarde met de in Matonge gedraaide kortfilm Nkosi Coiffure, verveelt de jonge kijker niet met details over de asielprocedure en laat zich niet vangen aan de debatten over wie rechtmatig in dit land mag wonen en wie niet.

Ze houdt het bij de essentie: het is niet omdat je niet over de juiste papieren beschikt dat je niet bestaat. Niemand is illegaal. Binti is een onvervalste heldin: iemand die de rug recht als het stormt.

Bravo Binti!

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Film , Binti , Frederike Migom , Film van de week

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni