Brusselaar Nico Leunen wordt huismonteur van HBO

Betty, over een groep skatende meisjes uit New York, is een van de twee HBO-reeksen die Nico Leunen gemonteerd heeft.

Het geheime wapen van de Vlaamse film is het geheime wapen geworden van HBO. Nico Leunen monteerde voor de hoog aangeschreven Amerikaanse betaalzender twee series die dezer dagen in wereld­première gaan. “Good people unite: dat is het mantra.”

­In zijn kot blijven. Professioneel doet Nico Leunen niets anders. “Mij krijg je 's middags niet buiten. Ik blijf liever in mijn concentratiebubbel,” zegt de bekroonde filmmonteur van The broken circle breakdown, Home en Beautiful boy. Toch zijn het ook voor de favoriete monteur van Felix Van Groeningen, Fien Troch en Ryan Gosling vreemde weken.

“Normaal ga ik in quarantaine mét de regisseur en dat kan nu natuurlijk niet. Bovendien heb ik graag nog iets aan mijn dag als het werk erop zit. Daarom monteer ik liever in de zomer dan in de winter. In de zomer bruist Brussel 's avonds nog en kan ik een terrasje meepikken of iets gaan eten met Fien en de kinderen. In de winter is het nog donker als ik in mijn kot kruip en al opnieuw donker als ik er weer uit kom.”

Leunen was in Brooklyn de laatste afleveringen van I know this much is true aan het monteren toen de coronacrisis hem dwong om huiswaarts te keren. In die zesdelige, duistere prestigeserie voor HBO schittert Mark Ruffalo in een dubbelrol. De geliefde acteur uit Zodiac en Foxcatcher die de voorbije jaren in de populaire Avengers-franchise bijkluste als de Hulk, speelt een paranoïde, schizofrene man én zijn mee ten onder gaande tweelingbroer.

“Derek Cianfrance (bekend van de verschroeiende break-up Blue Valentine, nr) werkte de serie uit op basis van het gelijknamige boek van Wally Lamb. HBO is wildenthousiast. Ik vind het zelf ook zeer straf,” vertelt Leunen. Ryan Gosling, de filmster uit La La Land, bracht Cianfrance en Leunen met elkaar in contact. Gosling speelde de hoofdrol in twee films van Cianfrance en Leunen monteerde Goslings regiedebuut Lost river.

Belachelijk cool
Op 3 mei ging nog een andere door Leunen gemonteerde HBO-serie in première. Betty is een zonnige en belachelijk coole schets van een groep vriendinnen die met hun skateboards de straten van New York onveilig maken. De serie is een spin-off van Skate kitchen, een uitstekende sfeerfilm die bij gebrek aan bioscopen on demand wordt uitgebracht. Film en serie zijn bedacht door Crystal Moselle.


“Vooral het gevoel, de sfeer en de authenticiteit slepen je mee. Het is fictie, maar die meisjes – ik heb ze allemaal ontmoet – zijn skaters die Crystal in New York tegen het lijf liep,” zegt Leunen. Moselle was via een bevriende regisseur bij hem uitgekomen. “Voor Jonas Carpignano heb ik Mediterranea gemonteerd. 'Als je wil dat de ziel van je film wordt gevonden, bel Nico,' had Jonas tegen Crystal gezegd. Jonas, Crystal, Fien, Ryan…dat zijn allemaal mensen met een goede inborst die elkaar helpen. Ons mantra is: good people unite.”

I know this much is true (vanaf 12/5) en Betty (sinds 3/5) zijn te zien via VOO en Telenet Play. Skate kitchen kan je bekijken op de video-on-­demandplatformen van Proximus, Telenet, Apple+ en UniversCiné.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?