Brusselse regisseurs maken eerste Belgische Netflix-reeks: 'Het klikte meteen'

Regisseurs Dirk Verheye en Inti Calfat
© Photonews
| Regisseurs Dirk Verheye en Inti Calfat
© Photonews
| Regisseurs Dirk Verheye en Inti Calfat

De eerste Belgische Netflix original is op komst. En die heeft een Brussels tintje, want de reeks wordt geregisseerd door het Brusselse duo Inti Calfat en Dirk Verheye. “Met Netflix werken is een hele eer.”

Into the night, zo heet de eerste Belgische Netflix-reeks, waarvoor de opnames momenteel lopen. De productie is in handen van het in Schaarbeek gevestigde productiehuis Entre Chien Et Loup. En twee Brusselaars, Inti Calfat en Dirk Verheye, zorgen voor de regie.

“De reeks begint in Brussel met mensen die op een vliegtuig stappen”, vertelt regisseur Inti Calfat. Terwijl de vlucht vanuit Brussel opstijgt, blijkt dat de zon iedereen doodt die door haar verlicht wordt. “Het is een dystopisch verhaal over het einde van de wereld en overleven. Het is mooi om aan een reeks van dit caliber te mogen werken, met een realistisch verhaal dat meer high-concept is dan de reeksen die in Vlaanderen worden gemaakt. Dat we daarop onze regie kunnen loslaten is fijn.”

Internationaal

Naast Belgen zijn er ook acteurs uit andere landen, waaronder Frankrijk, Turkije en Italië. “Er worden ongeveer elf talen gesproken in de reeks. Dat is bijzonder, ook binnen Netflix”, zegt Calfat. “Jason George, onze showrunner (hij schreef ook Narcos, red.) vroeg ons nog hoe het is om met al die talen te werken. Gek genoeg hadden wij daar nog nooit echt bij stilgestaan. Dirk woont in Sint-Gillis, ik in Molenbeek. Voor ons is het gewoon logisch dat je met de ene buur in het Frans en met de andere in het Engels spreekt, en er hier en daar nog een woordje Spaans of Arabisch tussen gooit.”

Het regisseursduo is het gewoon om met verschillende talen en culturen te werken, niet alleen door hun woonplaats, maar ook door hun professionele ervaring. De meesten zullen Calfat en Verheye misschien kennen als de regisseurs van Over water, de fictiereeks op Eén, maar daarvoor werkte het duo voornamelijk aan videoclips en reclamefilms voor internationale merken als Coca-Cola en Mercedes.

‘Een hele eer’

Maar een fictiereeks draaien - voor Netflix - is nog net iets anders. “We werden voorgesteld aan de showrunner en bleven over na een soort van casting voor regisseurs. Het klikte meteen”, legt Calfat uit. “Dat is een hele eer”, zegt hij trots. “Netflix ondersteunt ons ontzettend hard en ze zetten heel erg in op talent. Dit is een toffe omgeving om in te werken.”

Letterlijk bevindt die omgeving zich momenteel rond Sofia, de hoofdstad van Bulgarije, waar de opnames voor de reeks lopen. “Helaas draaien we niet in Brussel. We hadden dat een tijdje overwogen, maar om verschillende logistieke en praktische redenen filmen we vooral in Sofia, waar we een grote studio hebben.”

Hoe dan ook is dit een grote stap voor het Brusselse regisseursduo, dat in de toekomst nog meer fictiewerken wil regisseren. Eerst werken ze dit project nog af. De zesdelige reeks Into the night wordt volgend jaar op Netflix verwacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?