Cineaste Chantal Akerman wordt uitgebreid herdacht in Brussel

© CA
| Regisseuse Chantal Akerman in haar jonge jaren.

Het werk van cineaste Chantal Akerman (1950-2015) is vanaf 4 oktober opnieuw zichtbaar in haar geboortestad Brussel. De Chantal Akerman Foundation zet met verschillende organisaties een herdenking op waardoor gerestaureerde films en nooit eerder geziene kortfilms in de kijker worden gezet.

De herdenking wordt op 4 oktober geopend met de exclusieve vertoning van de gerestaureerde versie van de film Tout Une Nuit (1982) in Cinema Palace. De film zal vanaf 5 oktober ook te zien zijn in cinema's in Antwerpen, Mechelen, Brugge en Gent. Naar aanleiding van Tout Une Nuit vindt er op 8 oktober een wandeling plaats in Brussel langs de locaties uit de film.

In Cinematek wordt op 5 oktober ook recent ontdekt werk getoond, want in de archieven van Cinematek werden de eerste vier kortfilms van de Brusselse cineast ontdekt. Ze maakte die in 1967 voor haar toelatingsexamen voor filmschool INSAS.
Bozar toont op 21 oktober een de film Hôtel des Acacias, een film van Akerman die twee jaar geleden werd remastered en zal ingeleid worden door professor Wouter Hessels.

Nog in Bozar is van 6 oktober 2022 tot 15 januari 2023 de installatie Self Portrait/Autobiography te zien. Die installatie uit 1998 maakt gebruik van meerdere monitoren met beelden die Akermans carrière kenmerken. Het is voor Bozar de aanloop naar een grote overzichtstentoonstelling over de Brusselse cineaste in 2024.

In Cinematek komt actrice Aurore Clément op 5 oktober Akermans tekst 'Une famille à Bruxelles' voorlezen, 22 jaar na de verschijning ervan. En tijdens het Brussels Art Film Festival brengt Cinematek op 13 november hommage aan Akerman.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?