Cinema Palace, in de voetgangerszone op de Anspachlaan.

Cinema Palace boekt recordjaar met zestig procent meer bezoekers

Jasmijn Post
© BRUZZ
11/01/2024

Cinema Palace kondigt een recordjaar aan met een groei van bijna zestig procent ten opzichte van een jaar eerder. Opvallend in 2023 is de toename van het aantal jonge bezoekers - er is sprake van een verdubbeling - en slechts gedeeltelijk te verklaren valt door de komst van filmpas Cineville.

Het bioscoopcomplex verwelkomde meer dan 230.000 bezoekers. Dat overtreft ruimschoots de resultaten van zowel 2022 (146.000 bezoekers) als het referentiejaar 2019 (150.000 bezoekers). Dat meldt de cinema zelf in een persbericht.

Opvallend in 2023 is de opmerkelijke toename van het aantal jonge bezoekers. Het gaat om een verdubbeling van de ticketverkoop voor jongeren onder de 18 en een stijging van bijna zeventig procent van de ticketverkoop voor studenten ten opzichte van 2022.

"Onze gevarieerde activiteiten spreken jongeren aan. Denk aan masterclasses over cinema en debatten," aldus woordvoerster Lysiane Menier. Het arthousepaleis heeft het afgelopen jaar doelgericht ingezet op die doelgroep, zowel via communicatie als het aanbod. Het filmhuis organiseerde meer dan tweehonderd evenementen voor alle doelgroepen, waaronder avant-premières, vertoningen van klassieke films en zeven festivals.

Ter verduidelijking: in die groei van jeugdige bezoekers zijn de abonnementshouders van Cineville nog niet opgenomen. Ook filmpashouders zorgen voor een verjonging van het Brusselse bioscooppubliek, bleek eerder al. Deze abonnees zorgden voor twintig procent van alle biscoopbezoeken aan Cinema Palace, maar zijn nog niet meegeteld in de eerder genoemde cijfers.

2024 start 'veelbelovend'

Ondanks het succes van wereldwijde kaskrakers als 'Barbie' van Greta Gerwig en 'Oppenheimer' van Christopher Nolan vertoont de top 15 van films uit 2023 een miw van bekende en minder bekende films, zoals 'All the Beauty and the Bloodshed' of 'Le Bleu du Caftan'. De film 'Aftersun' van de jonge Schotse regisseur Charlotte Wells - die al 47 weken in de cinema draait - ontving de meeste bezoekers.

Vooruitblikkend meldt Cinema Palace een 'veelbelovend' 2024. Alleen al in januari staan er verschillende releases op het programma waar filmliefhebbers naar uitkijken.

Een greep uit het aanbod: 'Monster' van de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda (Shopliftters). Ook de Griekse Yorgos Lanthimos (The Lobster) komt met een nieuwe film, de zwarte komedie, 'Poor Things'. 'Un silence' van de Belgische regisseur Joachim Lafosse (Les Intranquillesn, L'économie du couple), die eerder al in de prijzen viel, is op komst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film , Cinema Palace

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni