Cinéma rose

Een publiek en positief beeld schetsen van homoseksualiteit. Met dat doel verenigden zich dertig jaar geleden een aantal vrijwilligers. Hun enthousiasme leidde eerst tot de uitzending Antenne rose op Radio Air Libre en vervolgens tot het festival Cinéma et Homosexualité.

Vandaag spreken we over het Festival Gay et Lesbien de Belgique. De 25e editie voorziet in zo'n vijftig kwaliteitsfilms over gays, lesbiennes, gender- en transidentiteit uit Frankrijk, Italië, Brazilië, de Bahama's, Hongkong en andere verre landen. In het oog springt het lichtvoetige The kids are all right van Lisa Cholodenko dat genomineerd werd voor een Oscar in de categorie beste film. Annette Bening zag haar vertolking van lesbienne die alles wil controleren en het maar niks vindt dat haar kinderen contact zoeken met de spermadonor van weleer, bekroond met een nominatie in de categorie beste actrice.

Het festival haalt ook een eerdere film van regisseur Cholodenko van onder het stof. Van High art herinneren we ons vooral de comeback van Ally Sheedy (The breakfast club en St. Elmo's fire) en de collectie topjes van de onweerstaanbare Radha Mitchell. Er staan nog meer namen op het programma die een belletje doen rinkelen. Zo krijgt u een tweede kans om het dartele Les amours imaginaires te bekijken van het Canadese wonderkind Xavier Dolan. Van Rainer Werner Fassbinder wordt het homo-erotische Querelle vertoond, een film die nog niet helemaal afgewerkt was toen het filmgenie in 1982 overleed aan een overdosis cocaïne en slaappillen.

Meerdere films schuwen de maatschappelijke en sociale thema's niet. Children of God is een striemende aanklacht tegen haat en geweld in de homofobe Bahama's. Ouganda, au nom de dieu gaat over de kruistocht tegen homoseksualiteit die de evangelische kerken in Uganda organiseren met medeweten van de president én met de financiële steun van conservatieve christenen uit Amerika. Het peterschap van de jubileumeditie van het festival werd trouwens aangeboden aan een van de Ugandese militanten die in de documentaire durft getuigen: Auf Usaam Mukwaya.

wanneer: 03-12/02/2011
tickets: € 5/7 (Pass 5 films: €32/23; Pass 10 films: €45/60)
waar: Vendôme; Waversesteenweg 18
info: 02 512 45 87 en www.fglb.org

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Apolline Vranken (Matrimony Days): 'Brussel is een stad door en voor mannen'
  • Metingen CurieuzenAir beginnen deze week
  • Léo Moulin zat negentig jaar geleden in een Italiaanse cel
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • De beren gieren: jazztrio vindt rust
  • Now we are: le théâtre Le Rideau déborde sur le quartier
  • Customs & Borders: decoratelier becomes a free zone
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement