1725 FILM corpus christi
Review
Score: 4 op 5

'Corpus Christi': een begeesterende vertolking van acteur Bartosz Bielenia

Niels Ruëll
© BRUZZ
07/10/2020
Ook in:
nl fr

Moet je al radicaal christelijk zijn om het de jonge Daniël niet te vergeven? Vrijgelaten uit een detentiecentrum moet de gelovige delinquent zichzelf heruitvinden en plotsklaps ziet hij de kans om zich in een dorp in de Poolse bijbelgordel voor te doen als de vervanger van een te veel drinkende en te snel veroordelende priester.

Op snel gewin is de bedrieger niet uit, op een kans om wat te betekenen in de leven wel. Met zijn bezieling, charisma, onorthodoxe aanpak en bereidwilligheid om echt naar de mensen te luisteren brengt de valse priester het er veel beter van de af dan zijn voorganger. En wie heeft er nu een seminarieopleiding nodig al je ook kunt googelen hoe je een biecht afneemt? De kleren maken de man, de groen-witte soutane de priester. Bovendien heeft het recent getraumatiseerd dorp nood aan heling.

Laat de verkleedpartij je niet op het verkeerde been zetten. Corpus Christi is geen komedie à la Sister act maar een eerder polemische dan blasfemische en vooral passionele film die veel vragen opwerpt en ondertussen uitermate weet te boeien. De Polen zijn massaal gaan kijken, de Amerikanen hadden er een Oscarnominatie voor over. Jan Komasa is de Poolse regisseur om de volgende jaren in het oog te houden maar moet de schijnwerpers hier wel delen met acteur Bartosz Bielenia. Zijn begeesterende vertolking doet een schitterende carrière verhopen. En als het niets wordt kan hij nog altijd achter het altaar plaatsnemen.

CORPUS CHRISTI
PL, dir.: Jan Komasa, act.: Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna, Eliza Rycembel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni