review

Fête de Famille: Een familiefeest ontspoort

Fête de la famille, een zoveelste film over ontspoorde familiefeesten
Onze score

De elfde speelfilm van Cédric Kahn is de elfendertigste over een familiebijeenkomst die zwaar ontspoort. Het hoge aantal is begrijpelijk, want familiebijeenkomsten zijn herkenbaar én kunnen inderdaad opgeschrikt worden door broedertwisten, erfeniskwesties, nooit geheelde trauma’s, etterende wondes en onhoudbare geheimen.

Het inspireerde Thomas Vinterberg twintig jaar geleden tot het memorabele Festen. Kahn hoeft zich als acteur (L’économie du couple) of regisseur (Roberto Succo) allang niet meer te bewijzen, maar zijn Fête de famille heeft het moeilijk om te concurreren met de vele voorgangers.

Op het verjaardagsfeest van de mater familias (een foutloze Catherine Deneuve) duikt de dochter voor het eerst sinds lang weer op. Is haar geestesziekte een reden om haar geldeis te negeren? Maakt een familie je zot of beschermt ze je net? De vraag wordt aangeraakt maar niet uitgediept.

De opeenvolging van oninteressante ruziescènes vermoeit. Zeker als je aarzelt om met de janboel te lachen of als je je makkelijk ergert aan de opgeblazen spelstijl van Emmanuelle Bercot en Vincent Macaigne.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?