Filem'on: cinema om van te snoepen

Niels Ruëll
© Agenda Magazine
26/10/2011
Filem’on won de Rode Ballon niet door het rijm. Jekino heeft goede redenen om haar vijfjaarlijkse, naar de klassieker van Albert Lamorisse genoemde prijs aan het Brusselse kinderfilmfestival te geven.

Jekino looft de diversiteit en de kleurrijke, eigenzinnige identiteit van Filem'on, dat zich met een gedurfde en diverse filmkeuze tot de verschillende taalgemeenschappen van Brussel richt.

Verscheidenheid is ook troef wat de festivallocaties betreft: Cinéma Nova, Cinéma Arenberg, Cinematek, Aventure Ciné Confort, Sémaphore, GC Everna, GC Ten Weyngaert, Espace Delvaux en Bronks.

De vijfde editie van Filem'on staat in het teken van eten. Op het menu staan 'cinédélices': kortfilms, langspeelfilms en ciné-concerts over koken en lekkere hapjes. Van Willy Wonka & the chocolate factory wordt de versie met de gekke Gene Wilder getoond, niet de versie met de enge Johnny Depp. Na de vertoning van Stanley ka Dabba, over een arme, maar intelligente jongen uit India die water moet drinken om zijn honger te stillen, is er een artistieke kookworkshop die de kinderen introduceert in de rijkdom van de Indiase specerijen.

Filem'on springt ook in de bres voor twee langspeelfilms van eigen bodem. À pas de loup ging in wereldpremière op het Festival van Berlijn en viel op verschillende jeugdfilmfestivals in de prijzen. Regisseur Olivier Ringer, die eerder indruk maakte met Pom, le poulain, vertelt over de de kleine Cathy die denkt dat ze onzichtbaar is voor haar ouders en dat het dus niet zal opvallen als ze verdwijnt.

Voor de merkwaardigste droom- en kijkervaring moet je naar het in het blauw en extreem breedbeeldformaat gedraaide Blue bird van Gust Van den Berghe. Twee Togolese kinderen proberen een blauwe vogel terug te vinden. Onderweg ontmoeten ze hun dode grootouders, bosgeesten, de Chef des Plaisirs en de ongeboren kinderen van het Koninkrijk van de Toekomst. Uit verre landen zoals Taiwan, Iran, Japan, Brazilië en Mexico komen films over kinderrechten, armoede, gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

We wilden dat het niet bijzonder was, maar dat is het wél: Filem'on heeft een uitgebreid aanbod voor kleuters en zelfs peuters. Het is onder andere uitkijken naar wat Japan uitgespookt heeft met Cheburaskha, een figuurtje dat qua schattigheid niet hoeft onder te doen voor Nijntje. Het werd in 1966 bedacht door de Russische schrijver Eduard Uspensky en dook al in heel wat tekenfilms op.

Naast vertoningen staan er ook een heleboel workshops op het programma, die kinderen vertrouwd maken met de beginselen van animatie. Het festival opent in Cinematek met een reeks slapsticks met Charlie Chaplin en Charley Bowers.

tickets: €2,50 / 3,50
waar: verschillende locaties
info: 0474-53.22.47, info@filemon.be, www.filemon.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni