Film: Blitz

"Ga je dat niet noteren?" vraagt de linke tipgever aan rechercheur Tom Brant. "Zie ik eruit alsof ik iets bij heb om te schrijven?" blaft deze terug. Het is een retorische vraag. Acteur Jason Statham, bekend van een dozijn weinig hoogwaardige actiefilms, ziet er niet uit als iemand die een pen bij zich heeft.

Zijn personage is een Londense variant op Dirty Harry. Eerst slaan en dan pas vragen stellen. Brant is dagen verwijderd van een burn-out maar mag niet verzwakken. Een seriemoordenaar maakt het ongure zuidoosten van Londen onveilig. Hij is gespecialiseerd in flikken, noemt zich 'Blitz' naar 'blitzkrieg' en heeft een grondige hekel aan T-shirts en tandenborstels.

Fans van The wire kennen acteur Aidan Gillen als burgemeester Carcetti. Er loopt verrassend veel schoon volk rond in deze gewild smerige film: Paddy Considine is een homofiele inspecteur, David Morrissey een riooljournalist. Aan kleurrijke nevenpersonages is er geen gebrek.

De locaties zijn verantwoordelijk voor minstens de helft van de erg grimmige sfeer. Meerdere bijzonder gewelddadige scènes doen Blitz in het vakje Britse exploitation-cinema belanden. Meerdere keren valt men terug op een stevige beat om wat opwinding te veroorzaken. Het is van moeten. Er valt in de meeste scènes wel iets te beleven, maar aan spanningsopbouw heeft helaas niemand gedacht.

zalen: Kinepolis, UGC De Brouckère

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Vakantie in eigen stad: 40+ staycation tips
  • Openluchtzwembaden: 4 tips voor verkoeling
  • Wandelen langs de Vijvers
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement