1405 the fifth estate

Film: The Fifth Estate

Niels Ruëll
© Agenda Magazine
03/12/2013

WikiLeaks is geen oud nieuws. De stichter van de website voor klokkenluiders, Julian Assange, durft nog altijd de ambassade van Ecuador in Londen niet te verlaten.

WikiLeaks is geen oud nieuws. De stichter van de website voor klokkenluiders, Julian Assange, durft nog altijd de ambassade van Ecuador in Londen niet te verlaten. Misschien komt er schot in de zaak, nu de Verenigde Staten hebben laten uitschijnen dat ze hem niet vervolgen. Maar Zweden vraagt nog altijd om zijn uitlevering in een verkrachtingszaak.

Aan WikiLeaks hebben we meerdere grote nieuwsverhalen te danken: van de schurkenstreken van de Bank Julius Baer en scientology tot bewijzen van militaire wanpraktijken in Irak en Afghanistan. Brandend actueel is de website evenwel niet meer. De afluisterpraktijken van de NSA en de onthullingen van Edward Snowden eisen onze aandacht intussen op.

We willen niet insinueren dat het een achterhaald idee is om het verhaal van WikiLeaks en Assange in een speelfilm te gieten. Niet iedereen heeft de documentaire We steal secrets: the story of WikiLeaks gezien. We insinueren wel dat het een dom idee was om de film te beginnen met een overzicht van de evolutie van de media (hiërogliefen, boekdrukkunst, kranten...) en dat te laten culmineren in WikiLeaks. Vooral omdat de film die hoogdravende stelling nauwelijks weet te beargumenteren.

De dialogen lijken geschreven door soapscenaristen die het gewoon zijn om alles voor te kauwen. De pogingen om spannend te maken wat er op een computerscherm gebeurt, werken op de lachspieren. De focus is zoek. Al die uitschuivers zijn vooral jammer voor Benedict Cumberbatch die sterk staat te spelen. Zijn Assange is een zonderlinge activist die de wereld het liefst op zijn eentje zou verbeteren en zijn hand overspeelt.

De film wordt verteld vanuit het standpunt van Daniel Berg, de Duitse medestander die Assange vergeefs probeerde in het gareel te houden. Dat had een goed idee kunnen zijn als het personage wat interessanter was gemaakt. Acteur Daniel Brühl moet nu bijna twee uur lang variëren op 'Julian, wat doe je nou?'.

The Fifth Estate in vijf weetjes

Klokkenluiders als Edward Snowden en Julian Assange spreken absoluut tot de verbeelding. En dus vormen ze een ideaal onderwerp voor een film. Maar hoe dicht leunt die nu eigenlijk tegen de waarheid aan?

  1. Een aanzienlijk deel van de wereldwijde thriller werd opgenomen in Brussel, Antwerpen en Gent. Dat is een gevolg van de taxshelter: een systeem waarbij een belastingsvoordeel toegekend wordt aan bedrijven die investeren in Belgische films of films die hier opgenomen worden.
  2. U raadt nooit voor welke locatie schakelaarfabrikant Niko uit Sint-Niklaas doorgaat. Voor de redactie van The Guardian, de Britse kwaliteitskrant die met WikiLeaks in zee probeerde te gaan.
  3. Hoewel hij helemaal niet hard wordt aangepakt, heeft Julian Assange het niet op de film begrepen. Hij had het over een massieve propaganda-aanval en draaide producent DreamWorks een loer door... het scenario te lekken.
  4. WikiLeaks weerlegt de film punt per punt. Inclusief de suggestie dat Assange zijn haar bleekt, een gewoonte die hij volgens de film heeft overgehouden aan zijn jeugd in een sekte.
  5. Het scenario is gebaseerd op twee boeken: WikiLeaks: inside Julian Assange's war on secrecy van twee Britse journalisten en Inside WikiLeaks: my time with Julian Assange at the world's most dangerous website van Daniel Domscheit-Berg, de voormalige rechterhand van Julian Assange.

zalen: Aventure, Kinepolis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni