FIlm: Kollektivet

Onze score

Thomas Vinterberg groeide op in een commune in Kopenhagen. Die ervaring inspireerde de regisseur van Festen en Jagten om Kollektivet te draaien.

In het Kopenhagen van de jaren 1970 ruilden nogal wat mensen het traditionele gezin in voor een commune. De Deense regisseur Thomas Vinterberg bracht het grootste deel van zijn jeugd zo door en putte daar inspiratie uit.

Kollektivet is lang niet zo hard en meedogenloos als Festen en Jagten, films waarmee Vinterberg een grote naam werd. De film is een vlot verteld, bitterzoet melodrama, maar gaat niet diep in op de politiek en de idealen achter de communes.

De focus ligt op het driekoppige gezin van tv-journaliste Anna. Zij overtuigt haar man Erik, een professor architectuur, om met hun dochter te verhuizen naar een enorme villa die ze delen met vrienden en aanverwante excentriekelingen. Het drama laait op wanneer blijkt dat Erik Anna bedriegt met een van zijn studentes en Anna zo naïef is om haar in huis te laten. Die permissiviteit komt haar duur te staan.

Maar Vinterberg is niet uit op een afrekening, hij schat de waarden (solidariteit, openheid, tolerantie) van de communeleden duidelijk hoog in. Een goeie film, zonder meer.


DK, 2016, dir.: Thomas Vinterberg, act.: Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, 111 min.
zalen: Galeries, UGC Gulden Vlies

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
deze maand
  • Lander Gyselinck en Zwangere Guy maken samen een plaat
  • Lukas Dhont: après Cannes, direction les Oscars
  • 35 years of Ultima Vez: at home with choreographer Wim Vandekeybus
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement