De verfilming van 'On the road' van Jack Kerouac hebben we achter de rug, die van 'Cloud Atlas' van David Mitchell hebben we voor de boeg. Zogenaamd onverfilmbare boeken toch omzetten in film is trendy. Ang Lee nam 'Life of Pi' van Yann Martel voor zijn rekening

Life of Pi vertelt het spirituele avontuur van een zestienjarige jongen uit het Indiase Pondicherry die na een schipbreuk 227 dagen op de oceaan dobbert met een Bengaalse tijger in zijn reddingssloep.

Niet gemakkelijk. En behoorlijk onverfilmbaar. Ten eerste zijn er een pak praktische problemen. Zo kun je bezwaarlijk een zestienjarige in een sloep steken met een echte tijger. Ten tweede moet je het toch een beetje spannend kunnen maken, en er zijn maar zoveel manieren om een bootje op het water te filmen.

De regisseur van magnifieke films als Brokeback Mountain en Crouching tiger, hidden dragon vond er wat op. Hij kreeg de miljoenen om in een waterbassin te werken, om bij de computertovenaars een verbazingwekkend geloofwaardige CGI-tijger te bestellen en om alles in 3D te filmen.

De adembenemende 3D-opnames, die van de onderwaterwereld, de hemel en de boot een geheel maken, op je smartphone bekijken is geen optie.

Waarom dan slechts twee sterren voor dit alom bejubelde huzarenstuk? Hoe prachtig ook verteld en in beeld gebracht, mij zegt het verhaal weinig of niets. Dat kan aan het zeer twijfelachtige godsbewijs liggen, de retoriek van de verteller en de prutsspiritualiteit. Raakt Life of Pi u wel, des te beter.

Zalen: Aventure, Kinepolis, Le Stockel, UGC De Brouckère, UGC Gulden Vlies

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni