Wat vliegt de tijd. Tien jaar sinds de vorige aflevering en vijftien jaar sinds de eerste hijst het onuitgegeven duo Will Smith en Tommy Lee Jones zich een derde keer in een zwarte maatpak om buitenaardse wezens die zich hier op aarde niet gedragen tot de orde te roepen.

Het pleit voor de film dat men niet gekozen heeft voor meer: voor nog dikkere vuurwapens en nog gekkere aliens. In de finale probeert regisseur Barry Sonnenfeld de kijker niet met actie omver te blazen maar met een emotionele onthulling. Vele scènes zijn wat ze moeten zijn: pretentieloos entertainment. Afgelikt maar bijwijlen grappig.

Popcorn bestellen en aanschuiven? Als ik u was zou ik de rest van het aanbod in uw favoriete bioscoop toch ook een blik waardig gunnen. Het scenario valt tegen. Agent J maakt een tijdreis naar de dagen die vooraf gaan aan de lancering van de eerste raket naar de maan. Hij wil voorkomen dat Boris, een alien die als twee druppels water op een Hell's Angel lijkt, zijn partner Agent K doodschiet en de basis legt voor een latere invasie van de aarde.

Tijdreizen en de gevolgen van tijdreizen overzichtelijk houden was ook voor deze scenaristen (ze volgende elkaar op) te moeilijk. Problematisch is dat Tommy Lee Jones door die tijdreis nauwelijks nog meespeelt. De jongere versie van zijn personage wordt door Josh Brolin gespeeld. Als Tommy Lee Jones geen zin had in een sequel - en valt dat niet begrijpen - had men de plannen moeten opvouwen. De troef van de reeks is zijn samenspel met Smith en het komisch contrast tussen zijn stoïcisme en Smiths geliktheid.

Tijdreis van de week

Tijdreizen prikkelen al tijden de verbeelding van vertellers. Maar je moet van goeden huize zijn om ze tot een goed einde brengen want het wordt snel ingewikkeld als de loop van de geschiedenis verandert. Een kleine tijdreis naar de betere Amerikaanse tijdreisfilms.

The time machine (1960)
Een entertainende, niet al te ingewikkelde verfilming van het gelijknamig klassiek sciencefictionverhaal van H.G. Wells. Een prof uit het Victoriaanse tijdperk belandt na haltes tijdens de twee wereldoorlogen in het jaar 802.701. Na een kernoorlog is de menselijke soort gesplitst in Eloi en Morlock.

Terminator (1984, 1991, 2003, 2009)
In de toekomst zijn de robots baas. Om voor eens en altijd af te geraken van een charismatische leider van de rebellerende mensen zenden ze Terminator Arnold Schwarzenegger naar 1984 om de moeder te doden. Sarah Connor bijt gelukkig fel van zich af. De eerste twee films zijn geregisseerd door James Cameron en veel beter dan de laatste twee.

Back to the future (1985, 1989, 1990)
Hoe herken je mensen die jong waren in de jaren tachtig? Aan de pretlichtjes in hun ogen als je de namen van Marty McFly en Doc Brown laat vallen. Tot drie keer toe werkte dit olijk duo zich in nesten door met de met een flux capacitor uitgeruste DeLorean-auto naar verleden of toekomst te reizen.

Twelve monkeys (1995)
2035, Een veroordeelde (Bruce Willis) wordt naar het verleden gekatapulteerd om de oorzaak te achterhalen van een virus dat de mensheid voor 99 procent zal uitroeien. In een psychiatrische instelling maakt hij kennis met de zotte zoon van een virusexpert (Brad Pitt). Zelfs als je de clou kent, boeit deze film van Terry Gilliam.

Star Trek (2009)
Lost-bedenker J.J. Abrams blies de langlopende SF-serie nieuw leven in door van voorafaan te herbeginnen en te vertellen hoe James Kirk en Spock elkaar leerden kennen. De tijdreis-verwikkeling is niet ons favoriet plotelement maar opende wel de weg voor een cameo van de enige echte Spock: Leonard Nimoy.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni