Is een huid zo wit als sneeuw, met lippen zo rood als bloed en haar zo zwart als ebbenhout straks weer in de mode? Sneeuwwitje maakt in elk geval een opmerkelijke comeback.

De prinses mag de vete met haar schoonmoeder in twee blockbusters uitvechten. Dat vechten mag (helaas?) letterlijk genomen worden. Gedaan met bedjes opmaken en afwassen voor zeven dwergen of wachten tot het de prins belieft langs te komen. Sneeuwwitje anno 2012 zwaait met zwaarden in het rond.

Snow White and the Huntsman gaat straks volledig de epische toer op. Het Sneeuwwitje-verhaal dat nu in de bioscopen draait, blijft dichter bij Disney. Zeker als je je ogen sluit en naar de muziek luistert van Alan Menken (Aladdin, Pocahontas...). De humor is kinderachtig. Julia Roberts amuseert zich als de ijdele koningin-stiefmoeder die met volle teugen geniet van haar excentrieke tirannie. Alleen Snow staat haar geluk in de weg. Ja, dat leest u goed. Snow White wordt afgekort tot Snow. Hoe lomp.

De revelatie van de film zijn de zeven dwergen. Dit keer zijn dat geen mijnwerkers maar een soort van bende van Robin Hood zonder Robin Hood. Zij vangen Sneeuwwitje op en leren haar alles wat nodig is om tirannen te bestrijden.

De Kus komt verrassend vroeg, op de Appel is het wachten tot de laatste scènes. Sprookjes worden al eeuwen bewerkt. Daar mag je niet over vallen. Het probleem hier is dat het nieuwe verhaal saai is, de dialogen zwak en de toon onvast.

Lily Collins, dochter van Phil Collins, weet de film niet naar zich toe te trekken. Ze ziet er meer Audrey Hepburn uit dan Sneeuwwitje. De decors, locaties en vooral de kostuums zijn zoals in elke film van Tarsem Singh (The fall, The cell, Immortals) een feest voor het oog. Of zelfs de raison d'être van de film. Het bal, het schaakspel met levende mensen, de entree van de dwergen, de marionettenaanval: een handvol taferelen bewijst dat een werkelijk origineel en memorabel Sneeuwwitje geen onmogelijke droom was.


Spiegeltje aan de wand

Sneeuwwitje heeft de reputatie van stiefmoeders de grootste schade toegebracht. Maar de boze koningin is geen alleenstaand geval.

1. Assepoester (1950)
Wie heeft het meeste ongeluk? Sneeuwwitje leidt als prinses een luxeleven maar haar stiefmoeder wil haar dood. Assepoester moet niet voor haar leven vrezen maar wordt door haar gemene stiefmoeder wel misbruikt als meid voor alle werk. Een Disney-klassieker.

2. The sound of music (1965)
Vraag het maar aan de zeven kinderen van kapitein Von Trapp. Er bestaat ook een stiefmoeder die op haar eentje bijna al het onheil van haar soortgenoten goedmaakt. Ze ziet eruit als Julie Andrews, zingt van 'Do-re-mi' en warme wollen wanten behoren tot haar favourite things.

3. Stepmom (1998)
Julia Roberts heeft ervaring met stiefmoeders. Ze speelde er eerder al eentje in een tranentrekker van Chris Columbus. Ze probeert verwoed om zich in de gratie te werken van haar stiefkinderen maar wordt gesaboteerd door de ex van haar man. Supermama Susan Sarandon blijkt gelukkig ongeneeslijk ziek.

4. Merci pour le chocolat (2000)
Claude Chabrol, gesel van de bourgeoisie, regisseert Isabelle Huppert in de rol van stiefmoeder. Ze is directeur van een chocoladefabriek en getrouwd met een beroemd concertpianist (Jacques Dutronc). Die laat zijn zoon links liggen voor een getalenteerde, mysterieuze leerlinge.

5. A tale of two sisters (2003)
Twee zussen en hun stiefmoeder verdenken elkaar ervan de bron te zijn van alle onheilspellende dingen die in huis gebeuren. Een erg beklemmende horrorfilm van de Koreaan Kim Ji-woon (A bittersweet life, I saw the devil).

zalen: Kinepolis, UGC Gulden Vlies

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni