Film in openlucht, waar je het niet verwacht

Pleinopenair is voor augustus en het Jubelpark is jammer genoeg geen drive-in biscoop meer. Toch kan je ook deze zomer op andere gekke en onverwachte plekken een film meepikken.
Camera Belgica

Kent u het terras van het Belvue Museum in de schaduw van het Koninklijk Paleis? Deze zomer verandert het elke donderdag in een openluchtbioscoop. Op het menu staan - hoe kon het ook anders - films die een stukje Belgische geschiedenis verslaan zoals de documentaire Manneken Pis l'enfant qui pleut of een compilatie van reclamefilmpjes over de 'goede producten van bij ons', van de jaren 1930 tot vandaag. Er zit ook fictie tussen zoals Kuifje en het haaienmeer en Toto le héros, de héérlijke debuutfilm van Jaco Van Dormael.

2 juli tot 27 augustus 2011 - www.belvue.be

Bruxelles fait son cinéma

Het idee is tien jaar oud maar er zit nog geen sleet op de formule. Openbare pleinen in elf verschillende gemeenten worden een avond lang omgetoverd tot gezellige openluchtbioscopen. De vertoningen zijn gratis en het is expliciet de bedoeling dat buurtbewoners elkaar beter leren kennen. Het Sint-Jobplein in Ukkel bijt de spits af met de romantische komedie L'arnarcoeur.

Het Huis der Culturen en de Sociale Cohesie in Molenbeek toont in zijn binnenkoer zowaar Hors la loi. In deze epische gangsterfilm verwerkte Rachid Bouchareb een droevige en bloederige geschiedenis: de onafhankelijkheidsstrijd van Algerije en de gewelddadige aanslagen van het FLN. Het Gilsonplein in Watermaal-Bosvoorde sluit het rijtje met Les petits mouchoirs, een kaskraker over vriendschap.

10 juli tot 20 juli - www.liberationfilms.be

Kotteekoer

Ook net buiten Brussel weten ze dat film + zomer + open lucht + toffe locatie gelijk is aan heel erg leuke en gezellige avonden. Elke dinsdag is er een filmvertoning op een bijzondere plek in Dilbeek. Film en locatie worden op elkaar afgestemd. Zo moet je voor de intrigerende huiverfilm Linkeroever van Brusselaar Pieter Van Hees naar Visserij Sint-Martinus. Fantastic Mr. Fox, Wes Andersons eigenzinnige bewerking van de Roald Dahl-klassieker, wordt in een boerderij vertoond. De kans bestaat dat echte vossen meekijken. Het dier doet het goed in de streek.

5 juli > 30 augustus - www.kotteekoer.be

Flagey

Studio 5 sluit niet! Van zomerloomte heeft Flagey geen last, er worden elke dag films vertoond. Er is een fraaie reeks films over straatkunst en hiphop zoals Slam en de Banksy-documentaire Exit through the gift shop. Zes films gaan over de relaties tussen meester en leerling in de kunsten zoals de biografie Copying Beethoven en de thriller La tourneuse de pages. Een hommage aan Elizabeth Taylor herinnert er fijntjes aan dat de in maart overleden celebrity queen wel degelijk memorabele personages gespeeld heeft in meesterwerken zoals Cat on a hot tin roof.

De hoogdagen van Hollywood komen ook aan bod in een luik rond RKO. Deze verdwenen studio produceerde legendarische films als King Kong en The magnificient Ambersons van Orson Welles. Zwaardgevechten die dichter bij acrobatie en ballet staan dan bij oorlog serveren vier Aziatische zwaardvechtfilms. Ze sluiten aan bij het pronkstuk van het zomeraanbod: 13 assassins van Takashi Miike. Aan deze Japanse snel- en veelfilmer hebben we fascinerende geweldorgieën te danken. Maar 13 assassins, een remake van Kudo Eiichi's Jûsan-nin no shikaku uit 1963, is meer Seven samurai dan Itchi the killer.

www.flagey.be


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
 • Wat Brussel van Kopenhagen en Wenen leren kan
 • Big City: helpt zilverpapier om je appartement koel te houden?
 • In gesprek met rapper SPACEBABYMADCHA
 • Beestig Brussel: de kolibrievlinder overwintert vaker in Brussel
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze maand
 • Interview - Tim Burton
 • Portret - Jan Wallyn
 • Victor Horta en de grammatica van de art nouveau
 • De ruimtereis van King Krule
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement