Een Formule 1-film voor zowel fans van snelle wagens als voor autosportanalfabeten die Formule 1 in eerste instantie linken aan dat examen scheikunde dat destijds niet altijd zo best verliep? Dat vergt een serieuze spreidstand. Maar Ron Howard is een en al spreidstand.

De regisseur van Apollo 13, A beautiful mind, Frost/Nixon rust niet voor hij zijn verhaal of scenario een draai heeft gegeven waarmee het grote publiek verleid kan worden. Zo moeten er ook zijn.

In Rush blaast hij de rivaliteit op tussen twee Formule 1-piloten die in 1976 een uitermate spannende race om de wereldtitel uitvochten. De twee sporthelden en persoonlijkheden verhouden zich tot elkaar als de dag tot de nacht. De dag is het domein van de Oostenrijker Niki Lauda: een kille cijferaar, de discipline zelve, constant presterend en mee zoekend naar manieren om de technologie nog scherper te stellen. De nacht is het terrein van de Brit James Hunt: een blondgelokte poster boy die de regels aan zijn laars lapt, voor de duivel niet bang is en zonder omkijken profiteert van de gewillige vrouwen die niet bestand zijn tegen zijn sexappeal.

Het acteerduel wint Daniel Brühl (Lauda) van de Australiër Chris 'Thor' Hemsworth (Hunt). Wie de race wint en wie de film als winnaar aanduidt, verklappen we niet. Daar zijn de autoraces te wild, te opwindend, te VROOOAAARRR, iiiiiiTCHAK, BANG...voor. Formule 1 was toen nog een levensgevaarlijke sport die waaghalzen uitnodigde om onverantwoorde risico's te nemen. Bekijk deze onderdompeling in het (retro-)Formule 1-circus dus alstublieft niet op de laptop, maar ervaar de kick in de best uitgeruste bioscopen die we hebben.

Racende cinema

Cinema, snelheid, machinerie: het duivelsverbond gaat al lang mee. Vijf ver uiteen liggende voorbeelden die maar één ding gemeen hebben: een gemene race.

Grand Prix (1966)
John Frankenheimer (The Manchurian candidate) was een grote fan van Formule 1 en idealiseert de piloten in dit racedrama dat het niet mooi meer is. Alles werd uit de kast gehaald om het racen zelf zo dynamisch en spannend mogelijk in beeld te brengen. Deels gefilmd op een Belgisch circuit. Yves Montand zit achter het stuur van een Ferrari, Françoise Hardy vraagt zich bezorgd af of dat wel goed afloopt.

Un homme et une femme (1966)
Door uw vriend meegesleurd naar Rush en toch niet helemaal tevreden over de balans tussen racescènes en romantische scènes? Neem dan wraak met deze film die Claude Lelouch in 1966 een Gouden Palm opleverde. Jean-Louis Trintignant is een racepiloot die zijn vrouw verloor na een wanhoopsdaad volgend op zijn crash tijdens de 24 uur van Le Mans. In Deauville ontspint zich een spel van aantrekken en afstoten met jonge weduwe Anouk Aimée. De chabadabada-muziek blijft weken hangen.

Two-lane blacktop (1971)
Als u nog niet wist dat een racefilm ook existentiële kost kan zijn voor cinefielen, dan weet u het nu. Of als u ons niet gelooft na het zien van de undergroundklassieker Two-lane blacktop van Monte Hellman met singer-songwriter James Taylor en Dennis Wilson, een van de Beach Boys, als twee jongemannen die doelloos in een opgefokte 1955 Chevrolet door de Verenigde Staten rijden en deelnemen aan illegale straatraces.

Cannonball! (1976)
Soms zeggen affiches alles wat er te zeggen valt. Wat dacht u van: "The annual trans-American outlaw road race! A cross country demolition derby without rules! See the pile-up of the century." Deze actiekomedie van Paul Bartel over een illegale race van L.A. naar New York was het begin van een serie. Verveelt het rijwerk van David Carradine, let dan op de achtergrond. Martin Scorsese, Jonathan Kaplan, Joe Dante, Roger Corman en Sylvester Stallone doen een cameo.

Cars (2006)
Ogen in de voorruit, mond in de bumper: regisseur en Pixar-opperhoofd John Lasseter is er zowaar in geslaagd om sympathieke menselijke personages te maken van vroemtuigen, roestbakken en zelfs van een Porsche. Twee vervolgen later is Lightning McQueen met ruime voorsprong de auto die op de meeste boekentassen, boterhammendozen en kussenslopen figureert.

zalen: Kinepolis, UGC De Brouckère, UGC Gulden Vlies

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni