Filmen om te begrijpen: Retrospectieve Peter Nestler

Niels Ruëll
© Agenda Magazine
19/05/2011
Peter Nestler wordt een van de belangrijkste documentairemakers van Europa genoemd, maar zijn werk bleef zo goed als onvertoond in België. Met een retrospectieve brengen Le P’tit Ciné en het Goethe-Institut Brüssel daar de volgende weken verandering in.

Op 21 mei komt Nestler in Cinematek vier documentaire kortfilms uit zijn beginperiode voorstellen. In Am Siel liet hij het water in een kanaal uit een dorp in het noorden van Duitsland aan het woord. In Aufsätze lezen kinderen uit een dorp in het Berner Oberland hun essays voor. Mülheim/Ruhr toont de mijnen, stortplaatsen, depots en cafés van de stad Mülheim. Von Griechenland zoomt in op de politieke chaos in Griekenland na de plundering van Papandreou in 1965.

Zijn esthetisch bijzondere en politiek radicale portretten van het leven voor arbeiders konden pers noch publiek bekoren. Na Von Griechenland werd Nestler verketterd als communist. Om te kunnen blijven werken, vluchtte de Duitser naar Zweden. De voormalige arbeider, zeeman, boswachter, schilder en acteur is tijdskritische, poëtische, politieke documentaires blijven draaien in een poging de wereld te begrijpen en dat begrip met het publiek te delen.

Op 22 mei presenteert Nestler twee films rond het thema arbeid in Cinéma Arenberg: Ein Arbeiterclub in Sheffield en Ausländer. Teil 1: Schiffe und Kanonen.

Op 23 mei leidt hij in het Goethe-Institut Die Nordkalotte in, een film over de verwoesting van de natuur in Lapland. Alle films worden in de originele Duitstalige versie vertoond met Franse ondertitels.

Retrospectieve Peter Nestler
wanneer: 21 > 23/5 & 7/6
tickets: €4/5
verschillende locaties in Brussel:
* ESPACE DELVAUX, Gratèsstraat 3
* CINEMATEK, Baron Hortastraat 9
* ARENBERG, Koninginnegalerij 23
* GOETHE-INSTITUT BRÜSSEL, Belliardstraat 58

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni