Filmfans opgelet! Quinzaine des Réalisateurs komt naar Elsene

'Enys men' van Mark Jenkin.

Cannes wordt even een deelgemeente van Elsene. Van 15 tot 19 juni vertoont Flagey een groot deel van de 54e editie van de Quinzaine des Réalisateurs.

Cannes telt meerdere filmfestivals die tegelijkertijd plaatsvinden maar los van elkaar opereren. Het bekendste en grootste is het Festival van Cannes dat de Gouden Palm uitreikt en vorige maand drie Belgische films bekroonde. Maar ook de Quinzaine des Réalisateurs heeft prestige te over. Het festival vloeide voort uit mei '68 en legt zich toe op het ontdekken van jonge auteurs en het vieren van erkende regisseurs. Voor grote namen als Martin Scorsese, Ken Loach, Jim Jarmusch, Michael Haneke, Chantal Akerman en de broers Dardenne was de Quinzaine een springplank. Wie de revelaties waren van de jongste editie, kan u zelf ontdekken. Flagey herneemt een groot deel van de selectie, die opvallend Brits kleurde.

Alex Garland, bekend van Annihilation en Ex machina, stelde Men voor, verbluffend eindigende folkhorror. Ook Mark Jenkin zocht zijn heil in horror die de geduldige arthouseklant meer zal waarderen dan de multiplex- abonnee op zoek naar kicks. Enys men is een verontrustende, metafysische studie van eenzaamheid en is opgehangen aan een bioloog die zeldzame bloemen bestudeert op een onbewoond eiland in de Keltische Zee.

Een afgezonderd, door de wind gegeseld Iers vissersdorp is dan weer het decor van God's creatures van Saela Davis and Anna Rose Holmer met Emily Watson als moeder die haar teruggekeerde zoon een alibi moet bezorgen in een verkrachtingszaak.

Uiteraard pikte het festival films uit de hele wereld op. The dam van Ali Cherri is een politieke fabel tegen de achtergrond van de Sudanese revolutie. Erige Sehiri situeert haar zachte ensemblefilm Under the fig trees in een door de zon geteisterde Tunesische vijgengaard. Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk laat je in Pamfir kennismaken met Malanka, het West-Oekraïense carnaval. En voor de liefhebbers van de Amerikaanse undergroundstripcultuur is Funny pages – verfrissend ongrappige familie van Ghost world en American splendor – een must. Veel plezier in Flagey-sur-Cannes!

QUINZAINE DES RÉALISATEURS
15 > 19/6, Flagey, www.flagey.be

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?