Gratis in openlucht naar Tim Burtons Beetlejuice: je zou voor minder grote ogen trekken

Filmfestival BRIFF gooit hoge ogen

Niels Ruëll
© BRUZZ
27/06/2023

Zeg niet zomaar tent tegen de tent die het de Brouckèreplein inpalmt, zeg BRIFF Village. Het Brussels International Film Festival (BRIFF) is ambitieus en brengt onder meer Gouden Palm-winnaar Anatomie d’une chute in stelling. Het festival zet ook heel wat Brussels talent in de kijker.

Het nog jonge Brussels International Film Festival schoot in 2018 stevig uit de startblokken. Het lokte filmcoryfeeën als Terry Gilliam, Abel Ferrara, Michel Hazanavicius en Claudia Cardinale naar de hoofdstad maar werd vervolgens in haar elan afgeremd door de coronapandemie. Nu die geschiedenis is, kan BRIFF de verovering van een prominente plek in de Brusselse cultuurwereld verderzetten.

Het is letterlijk moeilijk om naast de zesde editie van het BRIFF te kijken. Van 27 juni tot 5 juli bezet het festival met BRIFF Village het de Brouckèreplein. Voor de filmvertoningen wordt er samengewerkt met bioscopen UGC de Brouckère, Cinéma Galeries, Palace en Bozar.

Het BRIFF presenteert enkele ronkende titels. De hardst ronkende titel is Anatomie d’une chute, de winnaar van de Gouden Palm

Het eclectische en generalistische festival presenteert enkele ronkende titels. De hardst ronkende titel is Anatomie d’une chute, de winnaar van de Gouden Palm van het Festival van Cannes. De Franse regisseuse Justine Triet dissecteert in haar beklemmend rechtbankdrama een leeggebloed huwelijk. Sandra Hüller uit Toni Erdmann excelleert als succesrijke Duitse schrijfster die beschuldigd wordt van moord.

In Anatomie d’une chute vertolkt de Duitse actrice Sandra Huller een van moord verdachte auteur.

Nog meer films die het mooie weer maakten in Cannes, zitten in de internationale competitie van het BRIFF. Les Filles d’Olfa bijvoorbeeld is een uitmuntende documentaire van de Tunesische Kaouther Ben Hania over een gezin van vier dochters dat kapot gaat aan radicalisering.

Ook in de nationale competitie, met wel tien films, zitten twee films die in Cannes in wereldpremière gingen. In het originele en fantasierijke Le Syndrome des amours passés van het Brussels koppel Ann Sirot en Raphaël Balboni kan een koppel geen kinderen krijgen omdat ze lijden aan het Past Love Syndrome. Om te genezen moeten ze nog een keer met al hun exen naar bed. Met L’autre Laurens waagt de Brusselse film- en theaterregisseur Claude Schmitz zich aan een speelse, gestileerde genrefilm over een privédetective die door zijn nichtje aan het werk wordt gezet.

f9cb3b3e-main-reflutthewall-10.jpg

Actrice Vicky Krieps komt op het BRIFF persoonlijk The wall voorstellen, de nieuwe film van Brusselaar Philippe Van Leeuw.

Om te winnen moeten ze voorbij The Wall van Philippe Van Leeuw. De Brusselse regisseur van het uitstekende Insyriated focust op een agente van de grenspolitie die in het woestijngebied tussen Mexico en de Amerikaanse staat Arizona opereert. Hoofdrolspeelster Vicky Krieps, de Luxemburgse actrice die aan de zijde van Daniel Day Lewis doorbrak in Phantom Thread en vorig jaar schitterde als Sisi in kostuumdrama Corsage, is een van de vele gasten die het BRIFF verwelkomt.

Voor sfeer moeten ook twee gratis openluchtvertoningen zorgen van heerlijke publiekstrekkers uit de jaren tachtig: Beetlejuice van Tim Burton en Ghostbusters van Ivan Reitman. Het BRIFF zou graag bruisen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni