© Close | Een still uit 'Close', de tweede film van Lukas Dhondt, die wordt voorgesteld op het filmfestival in Cannes.

Filmfestival Cannes rolt rode loper uit voor Brusselaars

SB
© BRUZZ
17/05/2022

Vanavond gaat het filmfestival van Cannes van start. Drie Belgische producties dingen mee naar de gegeerde Gouden Palm. Brussel wordt opnieuw vertegenwoordigd door heel wat mooi volk, voor en achter de camera.

Drie Belgische films maken kans op de prestigieuze Gouden Palm. Een eerste is ‘Tori et Lokita’, de nieuwe film van de gebroeders Dardenne. Luc Dardenne is zo ook de enige Brusselse regisseur die kans maakt op de Gouden Palm. De film werpt een blik op twee jongeren die alleen uit Afrika naar België zijn gekomen en beroep doen op hun onvoorwaardelijke vriendschap in moeilijke omstandigheden. Brusselaar Mark Zinga kreeg er een bijrol in te pakken.

Met ‘Close’ kan ook de Gentse regisseur Lukas Dhont dit jaar de Gouden Palm winnen. Hij maakte vier jaar geleden indruk op het filmfestival met zijn eerste langspeelfilm ‘Girl’. Een van de hoofdrolspelers, Brusselaar Gustav Dewaele, zal zijn debuut maken in de film. ‘Close’ gaat over twee dertienjarige jongens wiens intense vriendschap abrupt wordt afgebroken.

Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch verfilmden samen de internationale bestseller ‘De acht bergen’ van de Italiaan Paolo Cognetti. De film vertelt het verhaal van de twee elfjarigen Pietro en Bruno en hun ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap. van Groeningens jarenlange rechterhand en Brusselaar, Nico Leunen, werkte eerder al mee aan het Oscargenomineerde ‘The Broken Circle Breakdown’ en nam opnieuw de montage voor zijn rekening. Ook deze productie maakt kans op de Gouden Palm.

Teaser trailer 'De acht bergen'

Andere Brusselse vertegenwoordiging

Ook ‘Rebel’, de nieuwe film van ‘bad boys’ Adil El Arbi en Bilall Fallah, beleeft zijn première in Cannes. ‘Rebel’ gaat over een Molenbeeks gezin dat wordt meegesleurd in de waanzin van Syrië en speelt zich af in Brussel en Syrië. Alvast drie van de acteurs zijn Brusselaars. Deze film wordt vertoond buiten de officiële competitie.

De Brusselse Lubna Azabal neemt de rol van moeder op zich in ‘Rebel’ en mag ook de hoofdrol vertolken in de film ‘Le Bleu du Caftan’. Deze film is van de hand van de Marokkaanse Maryan Touzani, die zal vertoond worden in de sectie ‘Un Certain Regard’.

In het parallelle festival ‘Semaine de la critique’ stelt de Brusselse Emmanuelle Nicot haar debuutfilm ‘L’amour selon Dalva’ voor.

De Brusselse Laura Wandel, die vorig jaar voor haar debuut 'Un monde' in Cannes bekroond werd met de Fipresci Award, zetelt dit jaar in de jury voor kortfilms. Ook Benoît Debie, Brusselaar met internationale reputatie als director of photography, zit in de jury van ‘Semaine de la Critique’.

De 75e editie van het filmfestival vindt plaats van 17 mei tot 28 mei. De Gouden Palm wordt uitgereikt op de slotdag van het festival.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie