Barbie met Margot Robbie en Ryan Gosling is één van de meest geanticipeerde filmreleasen van deze zomer.

Filmfestival Sun Screens: goedgemutst de zomer in

Gerd Hendrickx
20/06/2023

Zopas maakte cinema Palace het programma bekend van Sun Screens. Beschut voor de zon zal de filmliefhebber er vanaf 6 juli kunnen genieten van een verkwikkende selectie nieuwe titels en klassiekers. Inclusief geanimeerde intro’s.

Tot 2011 liep in Cinema Arenberg – nu gekend als Cinema Galeries – het onder cinefielen erg geliefde zomerfestival Ecran Total. Een goed bedachte naam want tegelijk de Franse term voor een crème die volledige zonbescherming biedt. Vandaag pakt Cinema Palace uit met een gelijkaardig festivalconcept dat als Sun Screens teruggrijpt naar diezelfde metafoor: de bioscoop die bescherming biedt voor de zon.

Met vijftig films serveert Sun Screens minder titels dan Ecran Total destijds, maar het evenement getuigt wel van een zelfde filmpassie én heeft ook oog voor amusante randanimatie. Voor zijn derde editie projecteert cinema Palace opnieuw een reeks nieuwe zomerfilms, hernemingen van toppers uit het voorbije seizoen, onuitgegeven titels en gerestaureerde klassiekers.

Fel geanticipeerde zomerreleasen die sowieso bij cinema Palace zouden draaien, krijgen in deze festivalcontext een extraatje: Oppenheimer van pelliculefetisjist Christopher Nolan wordt exclusief geprojecteerd op 35 mm. De al maanden op social media gehypte Barbie van Greta Gerwich krijgt als toemaatje een Barbie-thema-avond in de Palace bar.

It's a woman's world

Heb je het voorbije seizoen Close, Babylon, Le otto montagne, Tar en Triangle of sadness gemist: dankzij Sun Screens krijg je een tweede kans om deze toppers die haast overal in de media vier en vijf sterren scoorden alsnog in te halen.

3221e1b8-demoisellesderocheforthor.jpg

Vrouwen aan de top: Les demoiselles de Rochefort met Catherine Deneuve en Françoise Dorléac.

Cinema Palace grijpt de release van Barbie aan om stil te staan bij de positie van de vrouw in de filmgeschiedenis. In de categorie Unreleased krijgt Delphine Seyrig een aparte focus. De actrice – bekend van het eveneens vertoonde Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce 1080 Bruxelles – vormt het onderwerp van twee documentaires. Zelf draaide ze Sois belle et tais-toi over het vrouwonvriendelijke klimaat in de filmindustrie.

Drag queens

Ook in het meest ambiteuze programmaluik Classics staan heel wat vrouwen in de spotlights. Cinema Palace confronteert Barbie met enkele vrouwelijke iconen uit de filmgeschiedenis zoals Marilyn Monroe (The seven year itch), Rita Hayworth (Gilda) en Catherine Deneuve (Les demoiselles de Rochefort). Die laatste Franse musical is van de hand van Jacques Demy die een eigen retrospectieve krijgt van zeven films met uiteraard zijn onverwoestbare klassieker Les parapluies de Cherbourg.

Tot slot zijn er nog twee films die een exclusieve omkadering krijgen: zowel cultmusical The rocky horror picture show als Polyester van 'Pope of Trash' John Waters zullen passend ingeleid worden met een drag queen-act.

Sun Screens loopt van 6 juli tot 20 augustus in cinema Palace

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni