1803 la vie est belle

'La vie est belle'.

Focus 'Beelden uit Afrika': groot continent op het grote scherm

Niels Ruëll
© BRUZZ
07/06/2022

Op een boogscheut van Matonge worden de hele zomer lang Afrikaanse filmklassiekers vertoond. La vie est belle.

La vie est belle. Het is een waarheid als een koe én de titel van een komedie die de draak steekt met het leven in het Congo (toen nog Zaïre) van de jaren 1980. Muziekster Papa Wemba speelt een dorpeling die Kinshasa wil veroveren, maar luizenbaantjes krijgt tot ze hem horen zingen. De restauratie van de 35 jaar oude film van het duo Benoît Lamy en Mweze Ngangura, een ijkpunt in de Congolese cinema, bracht Cinematek op het idee om de hele zomer lang Afrikaanse klassiekers te vertonen in Studio Agnès Varda, de filmzaal van Flagey.

Het recente Lingui schetst de sterke band van een ongewenst zwangere vijftienjarige en haar alleenstaande moeder, twee vrouwen die zich niet willen laten verdrukken door religie en traditie. De Tsjadische filmregisseur Mahamat-Saleh Haroun is al vele jaren een vaste klant van het Festival van Cannes.

Uit 1999 dateert La petite vendeuse de soleil, een prachtige, hoopgevende Senegalese film over een meisje dat in het immer drukke Dakar stopt met bedelen en probeert om zich via de verkoop van kranten te onttrekken aan de zwaarste miserie. Regisseur Djibril Diop Mambéty was niet aan zijn proefstuk toe. In de jaren 1970 zette hij Senegal op de filmkaart met het snedige, modernistische, non-lineaire Touki Bouki, ook gekend als Le voyage de la hyène. Een herdersjongen ziet er ongelofelijk cool uit op zijn brommer met een stierenschedel op het stuur. Hij droomt ervan om met een studente de boot naar Parijs te nemen en doet er alles aan om het geld voor de reis bijeen te scharen.

Ten slotte wordt ook Les prières de Delphine van Rosine Mbakam hernomen, de uit Kameroen afkomstige Brusselse cineaste die internationaal opviel met de documentaire Chez Jolie coiffure. Deze keer portretteert ze een jonge Kameroense die zich na een verkrachting prostitueerde om voor zichzelf en haar dochter te kunnen zorgen. Ze dacht er goed aan te doen een driemaal zo oude Belg te huwen, maar kwam bedrogen uit. In Brussel wordt ze zo mogelijk nog meer onderdrukt.

BEELDEN UIT AFRIKA
> 27/8, Flagey, www.flagey.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni